OVO SU ZNACI DA IMATE KRVNI UGRUŠAK U TELU: Reagujte ODMAH, može da dođe do SRCA ILI PLUĆA
Na vreme prepoznajte troblozu, Foto: Pixabay

opasno stanje

OVO SU ZNACI DA IMATE KRVNI UGRUŠAK U TELU: Reagujte ODMAH, može da dođe do SRCA ILI PLUĆA

Kada se krvni ugrušci pojave duboko u venama, mogu biti veoma opasni.

Objavljeno:

Krvni ugrušci su nakupine krvi koje su se promenile iz tekućeg stanja do stanja u obliku gela.

Najčešće ne štete vašem zdravlju, jer štite vaše telo od krvarenja kada se posečete.

Međutim, kada se krvni ugrušci pojave duboko u venama, mogu biti veoma opasni.

Opasna vrsta ugrušaka naziva se dubokom venskom trombozom (DVT). Posebno je opasno kada se krvni ugrušak kreće i dođe do pluća ili srca.

U nastavku pogledajte najčešće simptome na koje trebate obratiti pažnju:

1. LUPANJE SRCA

Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskim nivoom kiseonika u plućima. Zbog toga, vaše srce pokušava nadoknaditi nestašicu i počne brže i brže da radi.

2. KRATKOĆA DAHA

Ako ste odjednom shvatili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

3. KAŠLJANJE BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako ponekad imate neočekivane napade suvog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u grudima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete takođe iskašljavati sluz i čak i krv.

Suvv kašalj je znak za uzbunu
Suvv kašalj je znak za uzbunu foto: Shutterstock

4. BOL U GRUDIMA

Ako osetite bol u grudimakad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije. Bol u grduima obično je oštra, a lako možete misliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da PE uvek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posledice mogu postati kobne.

5. JAKO CRVENILO NA NOZI

Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Takođe, možete osetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istegnete prste prema gore.

6. BOL U RUCI ILI NOZI

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnostikovanje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu se lako zameniti grčem mišića, ali takva vrsta boli češće nastaje kada hodate ili savijate noge prema gore.

7. OTEKLINA

Ako ste odjednom primetili da je jedan od vaših gležnjeva otečen, to može biti upozoravajući simptom krvnog ugruška. Ovo se stanje smatra hitnim slučajem, jer se ugrušak može osloboditi u bilo kojem trenutku i doći do jednog od vaših organa.

8. CRVENE MRLJE NA KOŽI

Jeste li primetili crvene pruge koje se iznenada pojavljuju duž vaših vena? Osećate li toplinu kad ih dodirete? To su upozoravajući znakovi i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

9. POVRAĆANJE

Povraćanje može biti znak da ima krvni ugrušak u trbuhu. Ovo se stanje naziva mesenterijska ishemija, i obično je povezana s teškom boli u području abdomena. Ako creva ne dobivaju dovoljno krvi, takođe možete osetiti mučninu i čak imati krv u stolici.

10. POTPUNO ILI DELIMIČNO SLEPILO

Gubitak vida smatra se hitnim slučajem, pogotovo ako imate takve dodatne simptome kao vrtoglavicu i probleme s održavanjem ravnoteže. Ako primetite neki od ovih znakova, posavetujte se s lekarom što je pre moguće. Ne zaboravite da krvni ugrušak može biti smrtonosan ako se ne tretira pravilno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.