OVA BOLEST NA SVAKIH 6 SEKUNDI UBIJE JEDNU OSOBU: Evo o čemu se radi i kako da PREPOZNATE NJENE SIMPTOME!
Odlazak kod lekara / Ilustracija, Foto: Shutterstock

pre nego bude kasno

OVA BOLEST NA SVAKIH 6 SEKUNDI UBIJE JEDNU OSOBU: Evo o čemu se radi i kako da PREPOZNATE NJENE SIMPTOME!

Nakon moždanog udara približno jedna trećina bolesnika umre, trećina ostanu invalidi, a trećina se oporavi uz konvencionalnu terapiju

Objavljeno: 17:57h

Skoro 17 miliona ljudi godišnje u svetu doživi moždani udar, blizu 7 miliona ga ne preživi, a svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu i na svakih 6 sekundi jednu usmrti.

Nakon moždanog udara približno jedna trećina bolesnika umre, trećina ostanu invalidi, a trećina se oporavi uz konvencionalnu terapiju. Zbog toga je veoma važno da prepoznate simptome i radite na prevenciji.

Pacijenti koji su najviše ugroženi su oni koji imaju povišeni krvni pritisak i povišene masnoće u krvi. Upozoravajući znaci moždanog udara su iznenadna slabost i trnjenje lica, ruke ili noge jedne strane tela, problem sa govorom kao što je otežano izgovaranje i iznenadna zbunjenost, problem s vidom, jaka glavobolja, te vrtoglavica koja uzrokuje otežani hod, posrtanje, gubitak ravnoteže i slično.

Moždani udar može da se spreči ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci i na vreme se potraži lekarska pomoć. Do moždanog udatra najčešće dolazi zbog začepljenja krvnog suda ili ređe pucanja krvnog suda u mozgu.

Moždani udar može da se spreči ukoliko se otklone ili blagovremeno leče uzroci kao što je pušenje, gojaznost, šećerna bolest i povišen krvni pritisak. Vreme potrebno za rehabilitaciju posle te bolesti najviše zavisi od težine bolesti, a samo petina preživelih uspe u potpunosti da se vrati u normalno stanje.

BONUS VIDEO:

OD OVOGA STAJE I MUŠKO SRCE! Devojka skočila u duboki kanjon sa visine od nekoliko stotina metara! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.