Zašto ceo svet priča o hrono ishrani? 10 koraka za njeno razumevanje (FOTO) (GIF) (VIDEO)
Foto: profimedia

MRŠAVLJenje NA LAKŠI NAČIN

Zašto ceo svet priča o hrono ishrani? 10 koraka za njeno razumevanje (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Mršavite jedući sve i ne odričući se čak ni najkaloričnije hrane, da li je to moguće? Naravno da jeste uz poseban režim koji je osmišljen prema vašem telesnom ritmu
Objavljeno: 12:38h

Hrono morfo dijeta identifikuje dva načina gojaznost. Akumuliranje masnoća u donjim delovima tela pravi oblik kruške a nagomilavanje masnoća u gornjim delovima tela pravi oblik jabuke. Sa metaboličke tačke gledišta, osoba koja ima morfotip oblika kruške, koji se još naziva hipo lipolitički oblik tela, sagoreva manje masnoća i ima dominantan parasimpatički nervni sistem koji usporava metabolizam. Kod njih je koncentracija hormona estrogena veća što pojačava skladištenje masnoća. Oni koji imaju morfotip oblika jabuke, koji se još naziva hiper lipolitički oblik tela, imaju pojačane nivoe kortizola. Kortizol je hormon kojeg luče adrenalinske žlezde. On se naziva još i hormon stresa. Ovaj hormon sa svoje strane stimuliše proizvodnju glukoze. Tako, kod ovih osoba se podiže glikemijski nivo i stimuliše se lučenje insulina.

foto: Profimedia

8. Oblik Kruške (Estrogen) Preporučuje se hrana bogata biljnim vlaknima, jer balansira vaš nivo estrogena i smanjuje ga kada je visok. Soja, smokve i prekrupa su idealni za održavanje nivoa estrogena. Doručak: većinom kompleksni ugljeni hidrati, male količine jednostavnih šećera, nešto proteina i malo masnoća. Ručak: umerene količine proteina i ugljenih hidrata i malo masnoća. Večera: uglavnom proteini, umereno masnoće (polizasićene masnoće su najbolje) i bez ugljenih hidrata. Uglavnom će dnevna potrošnja ugljenih hidrata varirati prema težini i potrebama mršavljenja date osobe. 9. Oblik jabuke (višak kortizola) Da bi se kontrolisao kortizol, potrebno je konzumirati hranu koja ima nizak glikemijski indeks i manje ugljenih hidrata što donosi interni stres telu. Dozvoljene vrste hrane su začini, paprika, integralne žitarice, umereno proteini, zeleno lisnato povrće. Ne preskakati obroke jer to usporava vaš metabolizam. Hrana koja pomaže u podizanju nivoa estrogena posle menopauze je: susam, jabuke, grašak, laneno seme, masline, maslinovo ulje, krompir, šljive, šargarepe, celer, paradajz, papaja, ovas, nar, pirinač, krastavac, trešnje, cvekla, itd. Ove osobe imaju nisku toleranciju za ugljene hidrate, tako da unos bilo koje vrste ugljenih hidrata treba da se desi nakon 17 časova, kada se telelsni kortizol značajno smanji. Doručak: proteini i vrlo malo ugljenih hidrata niskog glikemijskog indeksa, što stimuliše manje lučenje insulina.

foto: profimedia

Ručak: više proteina i više masnoća, monozasićenih kao što je maslinovo ulje ili polizasićene kao što je suncokretovo ulje ili masnije ribe kao što je losos. Polizasićene masnoće uvećavaju telesnu osetljivost na insulin i time smanjuju njegovo lučenje. Večera: ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom, proteini koji pomažu u anaboličkoj konstrukciji preko noći. Ako osoba ima anksioznu ličnost ili je uključena u fizički fitnes, ugljeni hidrati niskog indeksa treba da se konzumiraju 1-2 sata pre aktivnosti da bi se izbegla mišićna disfunkcija. 10. Ako imate mešanu morfologiju Ograničite unos ugljenih hidrata za doručak kada je kortizol posebno visok, da biste izbegli hiper stimulaciju insulina. Uzimati dnevno 4 obroka. Na ovaj način se upravlja glikozom u telu na pozitivan način, što pomaže u gubitku težine i uvećava energiju.

(Espreso.co.rs / Izvor: dijetain.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.