NEMAČKI NUTRICIONISTI SAVETUJU: Koliko je zapravo jaja dobro pojesti sedmično?
Koliko su jaja zdrava?, Foto: Ap/michael Probst

ZDRAVA ISHRANA

NEMAČKI NUTRICIONISTI SAVETUJU: Koliko je zapravo jaja dobro pojesti sedmično?

Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim

Objavljeno: 23.03.2019. 09:04h
  • 4

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga što su bogataholesterolom, ali nemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

Jedno jaje ima solidnu količinu holesterola, oko 400 miligrama u proseku. Šef nutricionističkog odeljenja Dečje  bolnice u Minhenu, profesor Berthold Kolecko pojašnjava:

- Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle - kaže Kolecko.

Ali nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima.

- Naša bi preporuka bila do tri jaja nedeljn - rekla je glasnogovornica Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gal.

Važno je kako spremate jaja
Važno je kako spremate jaja foto: EPA

To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza. Gal priznaje da je "jako teško izbrojiti koliko ih onde ima" i dodaje da nije strašno ako se ponekad malo premaši preporučena nedeljna doza.

Svatko s visokim nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno, objašnjava Gal.

Zdravi pojedinci mogu ih konzumirati i više, kaže Kolecko, napominjući da ostatak ishrane mora biti uravnotežen.

 

Jaja nisu samo bogata holesterolom. Bogata su proteinima i vitaminom A, dobrim za oči, imuni sistem i kožu. Sadrže i lecitin, "hranu za mozak", odnosno za živčani sistem. Zato su dobra za stariju populaciju, kaže Kolecko. Mladi ili stari, pitanje jesu li jaja za vas zdrava zavisi i tome na koji su način pripremljena.

Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim. I još jedan savet: jaja treba dobro prokuvati ili ispeći. To će ubiti salmonelu. Ako ih želite konzumirati sirova, budite sigurni da su sveža.

A to se može isprobati tako što ih se stavi u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, sveže je. Ako polako "izranja" prema površini, treba ga prokuvati ili ispeći. Ako "izroni" na površinu, najbolje je s njim ravno u koš za smeće.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Hina)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media