OVO JE 5 NAJBIZARNIJIH BOLESTI: Za neke verovatno NIKAD niste ni čuli!
Simptomi su potpuno drugačiji od uobičajenih, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

OVO JE 5 NAJBIZARNIJIH BOLESTI: Za neke verovatno NIKAD niste ni čuli!

Postoji bolest u kojoj preko noći dobijete potpuno drugačiji naglasak

Objavljeno:

Verovatno ste čuli za većinu bolesti od dijabetesa, raka do srčanih bolesti i upoznati ste s rizikom koji nose. Ali šta je sa sindromom koji uzrokuje da osoba odjednom počne da govori sa stranim naglaskom ili poremećajem koji doslovno pretvara boju kože u plavu?

Sindrom stranog naglaska - u jednom trenutku govorite normalno, a kada sledeći put progovorite imate strani naglasak. To zvuči nemoguće, ali postoji i zove se sindrom stranog naglaska (foreign accent syndrome - FAS), poremećaj koji uzrokuje iznenadnu promenu govora, obično zbog moždanog udara ili povrede mozga.

Fabrijeva bolest - ono što se u početku može činiti kao probavni problem, može biti retki genetski poremećaj koji se zove Fabrijeva bolest. Iako se stanje - koje utiče na metabolizam lipida (masti) - može pojaviti i kod muškaraca i kod žena, češća je kod muškaraca. Simptomi se javljaju zbog nakupljanja globotriaosilceramida, vrste masti u ćelijama, prema Genetics Home Reference. "Moj pacijent je imao dugogodišnje gastrointestinalne probleme,uglavnom su se manifestovali kao bolovi u stomaku i dijareja. Takođe je imao problema s netolerancijom na toplinu, a imao je i mali osip na području oko struka“, kaže dr Metju Tejlor, klinički genetičar u UCHealthu i objašnjava: "Gledajući unazad, mnogi od tih blagih, ali hroničnih simptoma su povezani. To nije vrlo uobičajena bolest i većina lekara je neće prepoznati zato što je vrlo retka."

Sindrom Alise u zemlji čuda - znate kada Alisa pojede tu posebnu tortu i poraste tako velika da zauzme celu sobu? Zapravo postoji stanje koje se naziva sindrom Alise u zemlji čuda (Alice in Wonderland syndrome - AIWS) koji utiče na sopstvenu percepciju kao i na percepciju okoline pa se osoba oseća većom ili manjom nego što jeste. Ne radi se o halucinaciji, već problem nastaje unutar mozga i utiče na osećanja, stanje može potrajati nekoliko minuta ili postati hronično. Dosadašnja istraživanja pokazala su da nije neuobičajeno za one s AIWS-om da doživljavaju i migrene, trenutno nema tretmana za to stanje.

Methemoglobinemija - koža osobe zapravo postaje sivkasto-plave nijanse zbog methemoglobinemije - poremećaja krvi. Do plave boje kože dolazi zbog prekomerne proizvodnje methemoglobina u telu, oblika hemoglobina. Umesto tipičnog postotka methemoglobina u krvi, osobe s tom bolešću mogu ga imati i do 20 posto više. Budući da njihov hemoglobin nije u stanju da pravilno rasporedi kiseonik u telu, javlja se plava boja kože, ljubičaste usne i smeđa boja krvi. Poremećaj može biti nasleđen, a može i nastati zbog izlaganja različitim hemikalijama i drogama.

Sindrom Zlatokose - ovo je naziv za izuzetno retku bolest zbog koje osobe koje pate od nje jedu sopstvenu kosu dok se ona ne zapetlja u kuglu i ostavi 'repove' duž creva. Ovaj poremećaj je ekstremni oblik trihofagije, kompulzivnog jedenja kose. Kreće se od grickanja vrhova kose dok to polako ne preraste u gutanje. Kako ljudski organizam nije sposoban da svari kosu, situacija je rešiva jedino operacijom, ako se na vreme reaguje na nju. Bolest se leči i na psihološkooj bazi, jer je povezana s opsesivno kompulzivnim poremećajem. Neizbežno je povezana i sa trihotilomanijom, poremećajem kontrole impulsa koje karakteriše nemogućnost zaustavljanja nagona/impulsa za čupanjem sopstvene kose. Ipak, oboleli ne moraju nužno da čupaju kosu, dovoljno je samo da je žvakanjem unose u organizam.

BONUS VIDEO: PUNIM GASOM KROZ IZLOG! Došla da kupi auto, a čim je sela RASTURILA SVE oko sebe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.