15 GODINA NIJE ŽELELA DA VAKCINIŠE DECU: Konačno joj je lekar promenio mišljenje - evo šta je presudilo!
Kristina sa decom, Foto: Facebook printscreen

važnost vaksinacije

15 GODINA NIJE ŽELELA DA VAKCINIŠE DECU: Konačno joj je lekar promenio mišljenje - evo šta je presudilo!

U trenutku kada su svi njeni strahovi nestali, njena su deca imala 7, 13 i 18 godina

Objavljeno:

Majka troje dece iz Vašingtona, Kristina Kruzan, godinama je bila zagovornica nevakcinisanja i bila je uverena da radi ispravnu stvar.

Ustvari, kako danas kaže, nikada ni sama nije potpuno verovala u to da ne želi da vakciniše decu, ali jednostavno nije bila spremna potpuno da veruje vakcinama. Sve dok pre pet godina nije upoznala pedijatra dr. Eliasa Kasa koji je čak godinu i poldana odgovarao na sva njena pitanja.

Inače, Kas se bavi naturapatijom, odnosno zdravstvenom disciplinom koja se bazira na tretiranju uzroka bolesti prirodnim metodama lečenja, a uz to je i jedan od lekara koji je dobio nagradu za promovisanje vakcinacije u svojoj zajednici.

- Za mene je to zaista važno jer želim da ljudi vrednuju dokaze, nauku i medicinu - objasnio je dr. Kas.

Kako je Kristina istaknula u razgovoru za Time, Kas je bio prvi lekar koji joj se nije činio uzrujan zbog njenih brojnih pitanja. Tek kada ju je uverio da vakcinisanjem svoje dece ne štiti samo njih nego i celu zajednicu Kristina je bila spremna potpuno da izmeni svoj stav o vakcinaciji.

U trenutku kada su svi njeni strahovi nestali, njena su deca imala 7, 13 i 18 godina.

- Ako javno zdravstvo ne uloži nikakav napor da shvati zašto se porodice plaše vakcinacije (i umesto toga, ne oklevaju ih sramotiti i pretvoriti u izopaćenu grupu), onda ne možemo napredovati - napisala je Kruzar na svom Fesjbuku, istaknuvši da bi se puno više trebalo uložiti u edukaciju takvih ljudi, a ne u njihovu stigmatizaciju.

Njeno troje dece sada je među 90 posto dece iz Vašingtona koja su vakcinisana protiv malih boginja, zaušnica, rubeole i drugih bolesti, a zanimljivo je kako su u njihovoj blizini nedavno čak 53 osobe obolele od malih boginja, pa stručnjaci upozoravaju kako je glavni krivac za to niski nivo vakcinisanih.

Ipak, slažu se da bi mnogi, poput Kristine, mogli promeniti svoje mišljenje kada bi lekari imali sluha za njihov skepticizam pa im detaljnije odgovorili na sva pitanja o vakcinama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.