NE OSTAJTE DUŽE NA POSLU - to može da vas UBIJE!
Kontinuirani boravak na poslu duže od osam sati može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, Foto: Profimedia

šteti zdravlju

NE OSTAJTE DUŽE NA POSLU - to može da vas UBIJE!

Prekovremeni sati provedeni na poslu povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a veća je i mogućnost pojave demencije u kasnijim godinama zbog slabije funkcije mozga

Objavljeno:

Kontinuirani boravak na poslu duže od osam sati može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Prekovremeni sati provedeni na poslu, na prvom mestu povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara do 80 odsto.

foto: Profimedia

Okidači ovako ozbiljnih bolesti su duža izloženost stresu, ali i loša ishrana, kao i nedostatak vežbanja zbog ograničenog slobodnog vremena, pokazala su višegodišnja istraživanja naučnika finskog instituta za zdravlje na radu. Zanimljivo je da su oni u istraživanju obuhvatili radnu populaciju iz celog sveta.

- Zaposleni sa takvim radnim vremenom imaju i veći rizik za pojavu demencije u kasnijoj životnoj dobi. Sredovečne zaposlene osobe koje na radnom mestu provode duže od 55 ili više sati tokom nedelje, imaju i lošiju funkciju mozga, uključujući i niže rezultate na testovima za merenje inteligencije. Osim toga, kod njih je prisutno i kratkotrajno pamćenje- upozorila je dr Marijana Virtanen, rukovodilac istraživanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.