3 LOŠE NAVIKE KOJE SU ZAPRAVO DOBRE ZA ZDRAVLJE: Nemojte ni da pokušavate da ih se rešite!
Do sada se verovalo da su oni koji dugo spavaju lenji i da od toga nemaju nikakve koristi, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

3 LOŠE NAVIKE KOJE SU ZAPRAVO DOBRE ZA ZDRAVLJE: Nemojte ni da pokušavate da ih se rešite!

Neka vas ne muči griža savesti zbog ovih navika

Objavljeno:

Neke navike jednostavno nisu OK – barem do danas. Naime, od sada možemo glasno uzdahnuti i izdahnuti bez griže savesti ili spavati jaaako duuugo – bez da nas budi dosadi alarm. Zašto? Zato jer je to dobro za naše zdravlje!

1. Glasno uzdisanje

Glasno uzdisanje je dokaz dosade ili trenutak olakšanja i ne ostavlja baš dobar utisak na druge. Međutim, prema nedavno sprovedenom istraživanju, glasni izdisaji pozitivno deluju na zdravlje pluća. Razlog: dubokim disanjem pucaju plućni mehurići (alveole), čime se udvostručuje volumen pluća.

2. Izbegavanje tuša

Sigurno vam je poznata „lenja“ nedelja kada vam se jednostavno ne da da ustanete s troseda i istuširate se? To zapravo uopšte i nije tako loša ideja. Naime, dugačko tuširanje vrućom vodom i razni proizvodi za negu uništavaju prirodni sloj ulja na koži koji opskrbljuje kožu vlagom i štiti nas od bakterija. Dermatolozi preporučuju da tuširanje traje najduže 10 minuta i da se ne tuširamo vrućom, nego mlakom vodom.

3. Dugo spavanje

Za „duge spavače“ često se kaže da su lenje osobe. Ali, rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazuju da su ljudi koje budilnik rano budi skloniji prekomernoj težini od onih koje budi unutrašnji sat. Naime, što češće navijemo alarm, toliko snažnije izbacujemo iz ravnoteže unutrašnji sat. Osim što nam malo sna usporava razmenu materije u organizmu, češće ćemo imati napade gladi.

BONUS VIDEO: POSLE OVOG SNIMKA PONOVO ĆETE SLASNO JESTI ŠARGAREPU! Panda to sa takvim uživanjem radi, da će vam krenuti voda na usta! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss/.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.