NOVI PARTNER, VELIKI PROBLEM ZA VRŠNJAKINJU! Pazite dobro na OVE STVARI
Pazite na bakterije, Foto: Profimedia

NEZGODACIJA

NOVI PARTNER, VELIKI PROBLEM ZA VRŠNJAKINJU! Pazite dobro na OVE STVARI

Neravnoteža vaginalne mikroflore zna dovesti do niza neugodnih promjena - mijenja se pH, dolazi do infekcija, do bakterijske vaginoze i kandidijaze, svrbeža, peckanja...

Objavljeno: 08:40h

Kada vaginalna mikroflora dođe u kontakt s nečim novim, ta ravnoteža može biti poremećena - na primer, tokom vođenja ljubavi s novim partnerom.

- Seks s novim partnerom uvodi oko deset miliona novih bakterija po mililitru sperme, a to vodi promeni vaginalnog mikrobioma - kazala je Katrin Vels Džordž, giinekološkinja iz Njujorka i dodala da se ovaj broj bakterija koje završe u vagini odnosi na seks bez kondoma.

Neravnoteža vaginalne mikroflore zna da dovede i do niza neugodnih promena - menja se pH te miris polnog organa, dolazi do infekcija mokraćnog sistema, do bakterijske vaginoze i kandidijaze (jedne od najčešćih vrsti vaginalnih upala), svraba, osećaja peckanja...

Većina vagina sadrži mnogo laktobacila, bakterija koja pomaže u proizvodnji mlečne kiseline i održavanju zdrave niske razine pH (ispod 4.5).

- Niska razina pH pomaže u sprečavanju razmnožavanja bakterije Gardnerelle vaginalis koje uzrokuju bakterijsku vaginozu. Uz to, pomaže održavanju visokih nivoa laktobacila, čime se sprečava prekomerno razmnožavanje gljivica - dodala je ova ginekološkinja.

Bakterije vrebaju posle seksa
Bakterije vrebaju posle seksa foto: Profimedia

Upozorava da seks bez zaštite, posebno s novim partnerom, nikako nije dobar izbor, ne samo zbog velikog rizika od polno prenosivih bolesti već i zbog navedenog narušavanja vaginalne mikroflore, prenosi health.com.

- Kondomi će sprečiti ulazak novih mikroorganizama, ali i kod njih treba pripaziti. Oni s lubrikantom će poremetiti nivo pH u ženskom polnom organu i dovesti do poremećaja u balansu mikrobioma. Kada koristite lubrikante, potražite one koji imaju jednak pH kao i vagina - savetuje dr. Katrin Vels Džordž.

U održavanju dobre mikroflore polnog organa pomaže uzimanje probiotika, a i održavanje higijene je vrlo važno, naglasila je ginekološkinja.

Mokrenje odmah nakon seksa ili pranje vagine vodom pomaže u održavanju zdravog nivoa bakterija. Trebalo bi paziti i kod korišćenja sredstava za pranje, poput klasičnih sapuna i sredstava za tuširanje, jer i to može poremetiti pH. Stručnjaci kažu da je obična voda sasvim dovoljna za čišćenje vagine, no ako želite da koristite sapun, neka bude blag i bez mirisa.

Savetuju i izbegavanje seksa ako postoje posekotine od brijanja jer to može dovesti do iritacije i povećati rizik od prenosa polno prenosivih infekcija. Naime, otvoreni rezovi omogućiće bakterijama ulazak u krvotok.

U retkim slučajevima žene znaju biti alergične na lateks od kog se izrađuje većina kondoma. Simptomi su natečenost, svrab i bol tokom seksa. U tom slučaju treba birati poliuretanske kondome.

Važno je i dobro oprati ruke, lice i rektum nakon seksa jer se i tu zadržavaju partnerove bakterije.

- Jedna od najčešćih bakterija koja se nalazi na vašim rukama i prstima je E. coli koja se nalazi u fekalijama. Ako ta bakterija prođe u matericu to može da rezultira razvojem infekcije vaginalnog ili urinarnog trakta - objasnila je stručnjakinja za žensko zdravlje iz Njujorka, dr. Rošini Raj.

BONUS VIDEO: ČITAVA SRBIJA ŠERUJE OVAJ VIDEO IZ KLINIČKOG CENTRA: Doktorka Danica došla da operiše u ovome! A tek komentare na Fejsu da vidite (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.