OPERISALI STE KRAJNIKE? U opasnosti ste da dobijete OVE BOLESTI!
Foto: Shutterstock

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE

OPERISALI STE KRAJNIKE? U opasnosti ste da dobijete OVE BOLESTI!

Pionirska studija objavljena u časopsiu "JAMA Head & Neck Surgery" sugeriše da bi ova široko rasprostranjena praksa mogla izazvati više štete nego koristi, pogotovo kod dece čiji se imunitet tek razvija.

Objavljeno: 17.06.2018. 20:32h
  • 9

Operacija krajnika se dugo smatrala bezbednom i spasonosnom za sve osobe koje su imale problema sa upalama grla.

Krajnici su strukture pravljene od limfnih tkiva, služe za pokretanje imunološkog odgovora prvog reda na patogene koji ulaze u respiratorni trakt i tako izazivaju upale grla.

Dugo se verovalo da njihovo odsustvo ne utiče na zdravlje odraslih, a lekari su se odlučivali za ove operacije da bi pacijente spasli od stalnih bolova u grlu i infekcija uha. Međutim, pionirska studija objavljena u časopsiu "JAMA Head & Neck Surgery" sugeriše da bi ova široko rasprostranjena praksa mogla izazvati više štete nego koristi, pogotovo kod dece čiji se imunitet tek razvija.

Istraživački tim, na čelu sa dr Šonom Bajersom, profesorom na Univerzitetu u Melburnu, je pregledao medicinske podatke iz masivnog skupa podataka od oko 1.2 miliona osoba (iz Danske) čije se zdravlje pratilo od rođenja do desete godine života, a u nekim slučajevima i do tridesete godine.

Posle upoređivanja rezultata ispitanika koji su imali krajnike i onih koji ih nisu imalui, Dr Bajers i njegove kolege su otkrili da su oni bez kreajnika imali tri puta više alergijskih ili infektivnih bolesti gornjih disajnih puteva - uključujući astmu, grip i upalu pluća. Ispitivanje tonzilo-adenoidektomije (hirurško odstranjivanje krajnika) je povezano sa dvostruko većom stopom ovih bolesti, kao i hroničnom plućnom opstrukcijom i konjunktivitisom.

Iznenađujuće, analiza je pokazala da su mnogi uznemirujući simptomi nakon vađenja krajnika vezani za probleme sa disanjem i hroničnim zapaljenjem uha ili sinusa. Problemi se često vraćaju ubrzo nakon operacije, što znači da su eventualne kratkoročne prednosti zanemarljivo male. Ovo istraživanje je blo vezano za procenu dugoročnog uticaja krajnika na različite bolesti, a autori napominju da veliki broj pacijenata čiji su podaci korišćeni u analizi daje ozbiljnu težinu ovim rezultatima.

Dr Bjars i njegov tim predlažu da se postupci odstranjivanja krajnika izbegavaju kada su dostupni alternativni tretmani lečenja. Ako se druge opcije iscrpe, lekari bi trebalo da pokušaju da odugovlače operaciju što duže, kako bi se imuni sistem deteta razvio dalje.

S obzirom na to da su krajnici deo limfnog sistema i da igraju ključnu ulogu u normalnom razvoju imunog sistema, pa i u otkrivanju patogena tokom detinjstva i ranog života, nije iznenađujuće što njihovo uklanjanje može uticati na povećanje rizika od kasnijih respiratornih i zaraznih bolesti, zaključuju stručnjaci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media