TAMNOSMEĐA, NARANDŽASTA, CRVENA: Boja menstruacije otkriva sve BAŠ SVE o vašem zdravlju! (GIF)
Foto: Profimedia

KOJA JE NAJZDRAVIJA?

TAMNOSMEĐA, NARANDŽASTA, CRVENA: Boja menstruacije otkriva sve BAŠ SVE o vašem zdravlju! (GIF)

Ovo je 7 stvari koje menstrualna krv može otkriti zdravstvenom stanju žene…

Objavljeno: 10:30h

Menstrualni ciklus puno govori o opštem stanju organizma, a tako i boja menstrualne krvi upozorava na neka rizična medicinska stanja. Ukoliko obratiite pažnju, možete na vreme da odete kod lekara i sprečite mnogo veći problem.

Ovo je 7 stvari koje menstrualna krv može otkriti zdravstvenom stanju žene…

Ružičasta boja: poseti lekara

Boja menstrualne krvi s laganom primesom ružičaste može biti znak niske nivo estrogena. To posebno važi za žene koje su u strogom režimu treninga, kao i za one koje redovito trče. Dokazano je da žene koje redovno vežbaju imaju nizak nivo estrogena, a istraživanja su pokazala da mlaa količina estrogena može biti povezana s nastankom osteoporoze kasnije u životu.

Razvodnjena boja: poseti lekara

Menstrualna krv koja izgleda kao da je gotovo bez boje znači da tvom telu nedostaju hranjive stvari. U nekim slučajevima to se smatra jednim od najranijih znakova raka jajnika. Međutim, pre preuranjenog zaključka - ako imaš vodenastu menstrualnu krv – svakako poseti ginekologa.

Tamnosmeđa boja: sve je OK

Tamnosmeđa ili crvena menstrualna krv znači da je stara menstrualna krv ostala negde u materici. Gotovo 80 posto žena ima tamnosmeđu menstrualnu krv pred kraj mesečnice. Niko ne zna zašto se to događa, ali nema razloga za brigu – to je sasvim normalno.

Gusta krv s ugrušcima: poseti lekara

Ako imaš gustu menstrualnu krv (poput marmelade) koju prate još i ugrušci, ti bi moglo značiti da su ti nivoi progestorona i estrogena visoke. Prisutnost ugrušaka ukazuje na hormonsku neravnotežu. Moguće je da postoji neka veza s fibroidima (miomi maternice). U oba slučaja svakako bi trebala posetiti ginekologa.

Narandžasta boja: poseti lekara

Baš kao i sivo-crvenkast, narandžasta menstrualna krv propraćena jakim grčevima, bolovima i neugodnim mirisima gotovo je sigurno znak polno prenosive infekcije. Tvoje telo ti tako govori da nešto nije u redu – svakako idi do lekara!

Sivo-crvenkasta krv: poseti lekara

To može da znači dve stvari: ako si trudna, to je moguća naznaka ranog pobačaja, obično između pete i osme nedelje. Ako nisi trudna, menstrualna krv te boje može značiti da imaš neku polno prenosivu bolest.

Boja brusnice: Sve je OK

Ta boja smatra se „zdravom bojom“. Međutim, to ne znači zanemariš neke druge „neregularne“ simptome koje može doživljavati tvoje telo. Isključivo boja menstrualne krvi nije garancija opšteg dobrog zdravlja.

BONUS VIDEO: OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.