ŽENE, OVI SIMPTOMI MOGU BITI PRVI ZNACI RAKA: Ovo su najčešćih 10 koji mnogi ignorišu!
Ove simptome nikako nemojte zanemarivati, Foto: Pixabay

OVO NE SMETE DA IGNORIŠETE!

ŽENE, OVI SIMPTOMI MOGU BITI PRVI ZNACI RAKA: Ovo su najčešćih 10 koji mnogi ignorišu!

Važno je to da se žene same znaju pregledati i prepoznati najčešće simptome karcinoma na genitalijama

Objavljeno:

U oblike karcinoma na ženskim spoljnim organima spadaju rak materice, rak vrata maternice, jajnika ili jajovoda, rodnice i spoljašnjih genitalija.

Rak na dojkama i na ženskim genitalijama jedan je od najčešćih oblika karcinoma u žena i to kako u svetu tako i kod nas. U oblike karcinoma na ženskim polnim organima spadaju: Rak materice, rak vrata maternice, jajnika ili jajovoda, vagine i spoljnih genitalija.

Kod svih vrsta karcinoma uspešnost lečenja zavisi od ranog otkrivanja bolesti, te su stoga izuzetno važni redovni odlasci i pregledi kod ginekologa, važno je i to da se žene same znaju pregledati i prepoznati najčešće simptome karcinoma na genitalijama.

Deset simptoma karcinoma na ženskim genitalijama:

1. Bol u karlici

Uporna bol ili pritisak ispod pupka, koji nije deo predmenstrualnog sindroma, može biti simptom raka maternice, raka jajnika, vrata materice ili vagine.

2. Abdominalne otekline i naduvenost

Otekline ili napuhnutost u predelu stomaka jedan su od najčešćih simptoma raka na jajnicima, što ih žene prečesto jednostavno ignoriraju.

3. Bol u leđima

Bolovi u donjem delu leđa jedan su od simptoma raka na jajnicima. Tupu bol neke žene uspoređuju s boli u leđima nakon napornog rada.

4. Vaginalno krvarenje

Najčešći pokazatelj neke od vrsta karcinoma na ženskim polnim organima jeste nenormalno krvarenje iz vagine. Jača menstruacija, krvarenje između dva menstruacijska ciklusa i krvarenje za vreme i nakon seksualnog odnosa mogu biti simptomi raka vagine, raka jajnika, vrata materice ili same materice.

5. Dugotrajna povišena telesna temperatura

O svakoj temperaturi koja traje više od sedmicu morate obavestiti svog lekara. Povišena telesna temperatura pouzdani je pokazatelj da se vaš imunološki sustav bori s napasnikom, te je stoga ne smete olako shvatiti.

6. Dugotrajne probavne smetnje

Ako vas muče zatvor, proliv, nenormalni gasovi ili ako imate krv u stolici, obavezno posetite svog lekara. Sve bi to,naime, mogli biti simptomi karcinoma na genitalijama ili karcinoma debelog creva. .

7. Preterani gubitak telesne težine

Manja mesečna osciliranja telesne težine su normalna, ali nemojte se ipak prebrzo razveseliti ako izgubite više od pet kilograma, a da se uopšte niste trudili. To može biti znak da sa vašim telom nešto nije u redu, pa se stoga obavezno posavjetujte sa svojim lekarom.

8. Vaginalne nepravilnosti

Redovno pregledavanje ženskih genitalija može pomoći u ranom otkrivanju raka. Zabrinuti bi vas trebale rane ili upale, promene boje kože i razne izlučevine.

9. Promene na dojkama

Kod redovnog mesečnog pregledavanja dojki posebno pazite na neobične kvržice, tvrde delove, izbočine, otečenost, izlučivanja tečnosti iz bradavica i na crvenilo. Sve neobične promene nešto pre pokažite svom ginekologu.

10. Hronični umor

Stalni umor jedan je od najčešćih simptoma raka.Obično se pojavi tek onda kad je rak već uznapredovao, ali može se javiti i u ranim fazama. Svaki umor, odnosno slabost koji vam onemogućuju obavljanje svakodnevnih poslova zahtevaju pozornost vašeg lekara.

Ukoliko ste kod sebe primetile nekoliko od ovih gore nabrojenih simptoma, preporučujemo vam da posetite svog lekara.

Vaše zdravlje i vaš život verojatno nisu ozbiljnije ugroženi, ali svejedno je bolje da se u to uverite. Poslušajte svoje telo i nezaboravite da je “bolje sprečiti nego lečiti”.

Bonus video:

ŽELITE DA ČISTITE ORGANIZAM OD TOKSINA I TEŠKIH METALA? Poslušajte savete nutricioniste, kako to najlakše da učinite!

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.