OTKRIVEN LEK ZA OVAJ OBLIK RAKA: Naučnici napravili ogroman preokret, ovo menja tok medicine!
Rak dojke jedan je od najčešćih uzročnika smrti među ženama u Evropi, Foto: Profimedia

naučnici otkrili

OTKRIVEN LEK ZA OVAJ OBLIK RAKA: Naučnici napravili ogroman preokret, ovo menja tok medicine!

Promena ćelija od bazalnih čelija tumora u luminalne ćelije osetljive na hormonsku terapiju bila je značajna

Objavljeno: 21:35h

Naučnici su otkrili novi lek u lečenju raka dojke koji bi mogao poboljšati lečenje i spasiti živote. Novi lek biće usmeren na 'napad' ćelija otpornih na hormonsku terapiju.

Cilj leka je da oslabi te mehanizme tumorskih ćelija migrirajući ih na druge organe kroz vezivna tkiva, krvne sudove i ćelije imunološkog sistema kako bi se lakše mogao lečiti. Posebno u slučaju trostruko negativnog karcinoma dojke s brzo rastućim tumorskim ćelijama koje ubijaju četvrtinu žrtava u roku od pet godina.

Otkriće predstavljeno u magazinu Nature Medicine moglo bi predstavljati veliku revoluciju u lečenju raka dojke s kojim se bore žene širom sveta, piše Express.co.uk.

"Razvili smo novu strategiju lečenja agresivnog i teško izlečivog raka dojke koji obnavlja osetljivost takvih ćelija na hormonsku terapiju. Ova otkrića imaju veliki uticaj u razvoju učinkovitijih načina lečenja pacijenata s agresivnim rakom dojke", naglasio je profesor Kristian Pietras koji se bavi istraživanjem lečenja raka na švedskom univerzitetu Lundu.

Tumori se razvijaju u dva tipa žlezdanog tkiva dojke, spoljnjeg (bazalne ćelije) i unutašnjeg (luminalne ćelije), koji je puno opasniji. Pietras je u saradnji sa naučnicima u Nemačkoj i Australiji radio na otkrivanju kako visoke količine činioca rasta u bazalnim ćelijama pod nazivom PDGF-CC omogućuju agresivnim tumorima u lakšem i bržem širenju.

Nakon upoređivanja 1450 uzoraka tumora međunarodni istraživački tim je uspeo da razvije lek koji može blokirati PDGF-CC.

Promena ćelija od bazalnih ćelija tumora u luminalne ćelije osetljive na hormonsku terapiju bila je značajna. Upravo zbog toga i hormonska terapija bila je uspešnija. Gotovo 15 posto žena s rakom dojke imaju bazalne ćelije neosetljive na hormonsku terapiju. One zahtevaju intenzivnije lečenje uz hemoterapiju što im može doneti i niz ozbiljnih i teških nuspojava. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2400 žena, a bolest je i dalje najčešći uzrok smrti od raka među evropskim ženama.

Bonus video:

prof. dr Aleksandar Đukić endokrinolog, Klinički centar Kragujevac – o lečenju varijabilnosti glikemije

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.