Simptomi RAKA koje najčešće ZANEMARUJEMO: Deluju bezazleno, a mogu biti pokazatelj OZBILJNE BOLESTI!
Kod nekih osoba određene tegobe ne znače bolest, ali kod nekolicine im pregled kod lekara može spasiti život, Foto: Shutterstock

NE ODLAŽITE POSETU LEKARU

Simptomi RAKA koje najčešće ZANEMARUJEMO: Deluju bezazleno, a mogu biti pokazatelj OZBILJNE BOLESTI!

Ovo su simptomi koje morate shvatiti ozbiljno

Objavljeno: 10:47h

"Ljudi ne misle da se radi o ozbiljnim simptomima, ali upravo oni mogu biti signal da se naše telo bori s ozbiljnim tegobama." izjavila je Katrina Vitejker, naučnik na Univerzitetu u Londonu. Napominje da kod nekih osoba određene tegobe ne znače bolest, ali kod nekolicine im pregled kod lekara može spasiti život.

Ovo su simptomi kojemorate shvatiti ozbiljno

Kašalj

Još uvijek vladaju sezona gripe i prehlade pa je kašalj nešto što se "podrazumeva", ali ako on ne prestaje može biti simptom ozbiljnijih problema – raka grkljana, štitne žlezde ili limfoma. Upravo je kašalj bio simptom kod ovih pacijenata.

Promene u probavi

U studiji koju je vodila Katrina Vitejker 18 posto osoba je doživelo promene u probavi. Iako su spomenute promene često posledica lošeishrane ili lekova, ako se stalno ponavljaju mogu biti i simptom raka creva.

Urinarni problemi

Kako su infekcije urinarnog trakta čest problem kod žena, simptom često prihvatamo kao još jednu upaliu. Ako primetite krv u mokraći, bilo da ste žena ili muškarac, bol ili stalnu potrebu za mokrenjem, definitivno je vreme da se obratite svom lekaru jer oni mogu biti simptom raka bešike, bubrega ili prostate.

Ako primetite krv u mokraći, odmah idite kod lekara
Ako primetite krv u mokraći, odmah idite kod lekara foto: Profimedia

Neobjašnjiv bol

Jak i uporan bol u telu je uvek signal problema, a može biti bilo šta - od raka kostiju do raka jajnika. Američko udruženje za rak je obavestilo da bol uzrokovan rakom često znači da on raste, pa je najvažnije da se što pre javite lekaru. Istraživači tvrde da samo 40 posto osoba koje osećaju jak bol oseća zabrinutost.

Bolno grlo

Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana. Oko 78 posto osoba koje dožive ovu tegobu smatraju da nije opasna.

Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana
Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana foto: Profimedia

Gubitak kilograma

Američko društvo za karcinom izveštava da neobjašnjivi gubitak kilograma (od 10 do više kilograma) može biti prvi znak raka. Ovo može biti znak upozorenja kod osoba s karcinomom gušterače, želuca, pluća ili jednjaka.

Krvarenje

Krvarenje može biti simptom raka pluća; krv u stolici može biti znak raka debelog creva ili rektuma. Žene koje doživljavaju neobjašnjivo vaginalno krvarenje moraju obavezno posetiti liekara kako bi se isključio rak cerviksa.

Krvavi iscedak iz bradavice može signalizirati rak dojke, dok krv u urinu može biti simptom raka bešike ili bubrega.

Madeži koji su promenili izgled

Pratite mladeže, jer problem nastaje kada raste naglo, menja boju, krvari i svrbi.

BONUS VIDEO: Zavetnici upali na projekciju filma o Kosovu

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.