UVODI SE POREZ NA GAZIRANA PIĆA?! Razlog za ovo je veoma opravdan
Gazirana pića imaju nezdravu količinu šećera, Foto: Profimedia

porezi na greh

UVODI SE POREZ NA GAZIRANA PIĆA?! Razlog za ovo je veoma opravdan

Siromašniji slojevi stanovništva češće oboljevaju od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka

Objavljeno: 12:57h

Takozvani "porezi na greh" - odnosno takse na gazirane sokove, alkohol i duvan, mogu biti dobar način borbe protiv opasnih bolesti uzrokovanih ovim proizvodima, tvrde naučnici.

Globalno istraživanje pokazalo je da ove takse mogu promeniti kupovne navike najsiromašnijih i najugroženijih potrošača. Istovremeno, najviše prihoda od ovakvih poreza dolazilo bi od domaćinstava sa višim primanjima.

Siromašniji slojevi stanovništva češće oboljevaju od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka. Ove bolesti su često "glavni uzrok i posledica" siromaštva.

Velika Britanija ovakve poreze uvodi u petak. Oni će najviše pogoditi prooizvođače, koji će samim tim povećati cene svojih proizvoda. Porez će se naplaćivati za svako piće koje na 100 ml ima 5 grama šećera. Kako se količina šećera povećava, povećava se i taksa.

Ovaj porez uveden je u Meksiku 2014, i kupovina ovih proizvoda među siromašnim građanima opala je za 17%, ali je situacija nije preterano poboljšala.

Doktorka Rejčel Nuget, jedna od autora istraživanja, naglašava da su pomenute bolesti najčešće posledica siromaštva.

- Kako bi odgovorili na ovaj izazov, potrebno je da se zdravstveni sistemi širom sveta poboljšaju. Međutim, imamo i drugih sredstava na raspolaganju koja su efikasna i deluju odmah. Porezi na nezdrave proizvode mogu doneti dosta koristi za zdravstvo, a dokazano je i da se mogu primeniti na fer način, tako da ne naškode siromašnima - kaže ona.

Međutim, Kristofer Snoudon, iz Instituta za ekonomska pitanja, ne deli njeno mišljenje.

- Tvrdnja da će siromašni imati koristi od ovih poreza je apsurdna. Takse na šećer nisu smanjile gojaznost nigde u svetu, a uprkos visokim porezima na cigarete, i dalje je više pušača među siromašnima, Naprotiv, "porezi na greh" samo guraju siromašne u još veću nemaštinu - kaže on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.