Otkriven novi, najveći ljudski organ koji možda KRIJE TAJNU RAKA!
Ovaj organ naučnici ranije nisu videli, a veći je čak i od kože, Foto: Thinkstock

ISTRAŽIVANJE

Otkriven novi, najveći ljudski organ koji možda KRIJE TAJNU RAKA!

Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tečnošću, a na engleskom je nazvan "interstitium"

Objavljeno: 28.03.2018. 12:46h
  • 12

Do danas se smatralo da ljudsko telo ima 79 organa. Ipak, naučnici su nedavno u njemu naišli na neobičnu pojavu koja bi mogla biti organ, a mogla bi značajno da utiče na mnogo toga što znamo o medicini.

Da stvar bude zanimljivija, prema novom istraživanju objavljenom u utorak u časopisu "Scientific Reports", novootkriveni organ istovremeno je i važan za funkcionisanje tela i najveći je u ljudskom telu.

Velik, a nevidljiv

Kako je moguće da ga naučnici nisu ranije videli ako je veći čak i od kože?

Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tečnošću, a na engleskom je nazvan "interstitium". 

Interstitium je inače u medicinskim krugovima uobičajeni naziv za prostor među ćelijama u kojem se nalaze gelovi, odnosno tečnosti u koloidnom stanju. Kroz taj prostor kreće se celo mnoštvo izlučevina iz ćelija - od hormona do transmitera - prema drugim stanicama.

Slučajno otkriće

Tročlani tim do otkrića je došao slučajno, tokom rutinskih endoskopija – postupaka u kojima se u digestivni trakt uvodi malena kamera. Nova tehnologija naučnicima omogućava da se tokom takvih pretraga posmatra funkcionisanje živih tkiva na mikroskopskom nivou.

Naučnici su očekivali da će videti kako je žučni kanal koji su posmatrali, okružen čvrstim, gustim zidom. Međutim, otkrili su neke čudne nejasne uzorke. Sa svojim otkrićem obratili su se Nejlu Ties, patologu s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku.

On je istim endomikroskopskim uređajem istražio sopstveni nos u potkožnom tkivu i otkrio istu strukturu. Dalja studija drugih organa pokazala je da se neobičan uzorak sastoji od kanalića koji svuda u telu provode tečnost. Iz toga proizlazi da bi sva tkiva u telu mogla da budu ispunjena mrežom ovakvih kanalića koji bi u stvari svi zajedno mogli da stvore jedan organ.

Na temelju te pretpostavke tim je izračunao da bi interstitium mogao da sadrži petinu ukupne količine tečnosti u ljudskom telu.

Zaštita od udara


Naučnici verovatno nisu ranije videli ovaj organ zato što se prilikom uobičajenog uzimanja uzoraka tečnost iz kanalića iscedi, a mreža se uruši. Na taj način mreža postaje slična čvrstom zidu zaštitnog tkiva umesto da liči na zaštitni jastuk ispunjen tečnošću.

„Mislimo da organ deluje kao amortizer udaraca“, rekao je Ties za "New Scientist".

Prenosilac tumora

Naučnici nagađaju da bi mrežama interstitiuma takođe mogli da se prenosie tumori. Naime, analiza uzoraka uzetih od ljudi s invazivnim tumorima pokazala je da su ćelije raka, koje su se proširile s izvornog tkiva u kojem su nastale, mogle da nađu put do kanalića, što ih je pak moglo odvesti ravno do limfnog sistema.

„Kada jednom uđu unutra, to je kao da su se našle u vodenom toboganu. Imamo novi prozor u mehanizam širenja tumora“, rekao je Ties.

Treba se malo strpeti

Autori studije su, očekivano, oduševljeni otkrićem. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se ono treba uzeti s dozom rezerve.

Naime, tek treba da se vidi da li se otkrivena struktura  može nazvati organom, a potom i koje bi mogle biti njene funkcije.


Uobičajeno je da se skupovi morfološki i fiziološki istovrsnih ćelija s nekom određenom zajedničkom funkcijom nazivaju tkivom. Organi su pak udruženje više tkiva koja imaju jednu ili više zajedničkih funkcija.

BONUS VIDEO: Maja Gazdić (SNS), Espreso intervju

(Espreso.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media