Proteinska dijeta je hit u svetu! Ali, možda je bolje preskočiti je ako nećete da se razbolite! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

MISLITE DA JE MESO ZDRAVO

Proteinska dijeta je hit u svetu! Ali, možda je bolje preskočiti je ako nećete da se razbolite! (FOTO) (GIF)

Čuvajte se modernih dijeta, ovaj popularan način ishrane obećava čuda i neverovatnu promenu, ali vam ozbiljno može ugroziti zdravlje

Objavljeno:

O štetnosi ove dijete govori naša sagovornica Jelena.

- Bila sam na Atkins dijeti, to je jedna od proteinskih. U prvoj fazi jede se samo meso, proteini, nikakvi ugljeni hidrati, u drugoj ide i povrće. Vrlo brzo sam izgubila kilograme, veoma delotvorna dijeta, ali sve vreme moraju da se piju veštački vitamini. Uglavom jednolična ishrana.

Dijetu sam nešto više od mesec dana, a onda su počele nesvestice, osećala sam se prljavo, nisam mogla da idem u toalet. Bilo mi je jako loše, pa sam otišla kod lekara, povisio mi se holesetrol. Uz proteine se definitivno najbže mršavi, ali nikad više neću ići na nju. - kaže Jelena.

foto: profimedia

Ukoliko želite da smršate, ne zaboravite da je važno da to bude polako da ne bi bilo naporno za telo i da vam se kilogrami ne bi vraćali. Tokom dijete je važno da ravnomerno rasporedite namirnice, a ne da izbacujete hranu koja je bogata vitaminima. Da bi telo funkcionisalo u njemu mora postojati optimalna količina vitamina, minerala pa i proteina. Pre početka svake dijete bi bilo dobro da se konsultujete sa lekarom.

foto: giphy

Jednolična ishrana koja se bazira samo na proteinima nije ni najmannje zdrava za organizam. Normalne količine proteina zaista pomažu da se izgube kilogrami, ali ne grade mišiće. Prevelike količine proteina mogu izazvati tegobe sa zdravljem, a ovih 7 su najčešće.

7 stvari koje se dešavaju organizmu kada se unosi previše proteina:

foto: Thinkstock

1. Loš zadah Protiv ovog zadaha ne pomaže ni češće pranje zuba jer se povećanim unosom proteina telo pretvara u kantu masti koja iz organizma crpi svu energiju. Ovaj proces da telo koristi sopstvenu energiju se naziva ketoza, a ketoni izazivaju smrad iz usta. Povećanje količine ugljenih hidrata može vrlo lako rešiti ovu tegobu, kao i povećanje unosa vode.

foto: giphy

2. Gojite se Ishrana bazirana na proteinima sa malom količinom ugljenih hidrata pomaže kod instant mršavljenja, ali nakon nekog vremena kilogrami će vam se lepiti za telo. Istraživanja pokazuju da se osobe koje se hrane samo proteinima više goje od onih koje unose i ugljene hidrate.

foto: profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.