OVAJ SIMPTOM OTKRIVA DA VAM JE HOLESTEROL KRITIČNO VISOK: Uvek se javlja NOĆU, doktori ga OPISALI
Holestrol, Foto: AP

pažnja

OVAJ SIMPTOM OTKRIVA DA VAM JE HOLESTEROL KRITIČNO VISOK: Uvek se javlja NOĆU, doktori ga OPISALI

Ovo stanje se može razvijati baš dugo, a postepeno taloženje aterosklerotskog plaka izaziva zadebljanje arterija i sužavanje njihovog lumena

Objavljeno:

Jedan od prvih znakova previše holesterola u krvi je bolest perifernih arterija (PAD). To je zapravo grupa bolesti koje dovode do sužavanja ili začepljenja velikih arterija, isključujući koronarne arterije i aorte.

Jedan od uzroka bolesti perifernih arterija je nakupljanje aterosklerotskog plaka u arterijama. Ovo stanje se može razvijati baš dugo, a postepeno taloženje aterosklerotskog plaka izaziva zadebljanje arterija i sužavanje njihovog lumena.

Drugi razlozi za razvoj bolesti perifernih arterija uključuju upalu, tromb ili emboliju.

Koji je prvi uočljivi znak bolesti perifernih arterija?

holesterol
foto: Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

Među najčešćim simptomima bolesti perifernih arterija je intermitentna klaudikacija . Javlja se u oko 10-15 procenata.

Šta je ovaj simptom? Klaudikacija je osećaj nelagodnosti, bola ili grčeva u nogama koji je izazvan aktivnošću i nestaje tokom odmora. Kako ističu stručnjaci iz VebMD-a, klaudikacija se takođe može javiti noću i izazvati buđenja iz sna. To je osećaj peckanja u stopalima ili samo u prstima. Bol povezan sa sužavanjem arterija može biti blag, ali može biti i jak.

Stručnjaci objašnjavaju da promena položaja – spuštanje nogu ili ustajanje – pomaže jer tera krv da teče niz udove. Dakle, ako se noću probudite sa bolom u nogama, vredi proveriti nivo holesterola u krvi. Ovo je jedan od osnovnih testova i može da odgovori na mnoga pitanja vezana za zdravlje arterija.

03:10

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere

(Espreso/Najžena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.