10 VRSTA POVRĆA KOJE VAM MOŽE POMOĆI KOD NADUTOST: Poboljšavaju RAD SRCA i pravi je MELEM ZA VAŠ STOMAK
Foto: Aleksa Petrović

važno

10 VRSTA POVRĆA KOJE VAM MOŽE POMOĆI KOD NADUTOST: Poboljšavaju RAD SRCA i pravi je MELEM ZA VAŠ STOMAK

Povrće je neophodno za smanjenje upale jer je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata i fitohemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju hronične upale.

Objavljeno:

Ovi hranljivi sastojci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutrališu slobodne radikale – dva uobičajena krivca koja mogu izazvati upalu.

Pored toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća može poboljšati zdravlje creva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro izbalansiran i raznovrstan mikrobiom creva može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema i smanjenju upale.

Spanać

Spanać je bogat vitaminima A i C i antioksidansima kao što su kvercetin i kempferol, koji pomažu u borbi protiv upale.

Nadutost ili salo na stomaku – kako ih razlikovati?

Spanać podržava zdravlje probave i može pomoći u kontroli težine
Spanać podržava zdravlje probave i može pomoći u kontroli težinefoto: Profimedia

- Ovo svestrano zeleno lisnato povrće može se uživati sirovo u salatama ili kuvano u raznim jelima, pružajući zgodan način da dodate hranljive materije koje se bore protiv upale u vaše obroke. Njegov visok sadržaj vlakana takođe podržava zdravlje probave i može pomoći u kontroli težine, rekla je nutricionista Trista Best za Eat This Not That..

Kelj

Prema studiji iz 2023., kelj može sprečiti upalu izazvanu crevima i poboljšati zdravlje creva. Prepuna je esencijalnih hranljivih materija poput antioksidanata, minerala, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje creva i smanjiti upalu.

Brokoli

Brokoli je odličan izvor sulforafana, antioksidansa sa jakim antiinflamatornim dejstvom. Takođe je bogat vitaminima C i K i vlaknima, za koje studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju otpornosti na insulin.

Paprika

Paprika je puna vitamina A i C i antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od degenerativnih bolesti.

- Dostupne u različitim živim bojama, paprike dodaju ukus i hrskavost jelima, a istovremeno obezbeđuju veliku količinu antioksidanata za borbu protiv upale i podržavaju imunološku funkciju, kaže Best i dodaje da ih njihova niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode čine odličnim izborom za upravljanje težinom i hidratacijom.

Paradajz

Paradajz  pomaže u regulisanju krvnog pritiska
Paradajz pomaže u regulisanju krvnog pritiska foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom sa jakim antiinflamatornim svojstvima.

- Paradajz je ukusan u salatama, umacima i sendvičima i nudi bogat izvor likopena, koji je povezan sa smanjenom upalom i manjim rizikom od hroničnih bolesti. Pored toga, njihov visok sadržaj kalijuma pomaže u regulisanju krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, objašnjava Best.

Šargarepa

Šargarepa je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog pigmenta za hranu koji se u telu pretvara u vitamin A. Poznato je da vitamin A ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i jačanju vašeg imunološkog sistema.

Zanemarena namirnica koja smanjuje nadutost, čisti bubrege i snižava pritisak

- Bilo da se uživa sirova kao hrskava užina ili kuvana u čorbi, šargarepa pruža slatki ukus zajedno sa mnoštvom antiinflamatornih hranljivih materija. Beta-karoten u šargarepi takođe podržava zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem, kaže Best.

Cvekla

Pregled iz 2021. je otkrio da cvekla sadrži jedinjenja koja se zovu betalaini za koja se pokazalo da pomažu u smanjenju upale.

- Cvekla se može ispeći, kuvati ili narendati sirova u salate, nudeći jedinstvenu zemljanu slatkoću zajedno sa antiinflamatornim svojstvima, objašnjava Best.

Ona navodi da njihovi nitrati mogu poboljšati atletske performanse i poboljšati protok krvi, promovišući kardiovaskularno zdravlje.

Beli luk

Beli luk obezbeđuje kvercetin i druge flavonoide
Beli luk obezbeđuje kvercetin i druge flavonoidefoto: Printscreen/Youtube

Prema pregledu iz 2020. godine, beli luk sadrži jedinjenja sumpora i antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti.

Crni luk

luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima antiinflamatorno dejstvo. Takođe je bogat vitaminom C, koji može pomoći u smanjenju upale i podržavanju imunološke funkcije.

- Luk dodaje ukusnu dubinu jelima i obezbeđuje kvercetin i druge flavonoide koji pomažu u smanjenju upale i unapređuju zdravlje srca, kaže Best.

Ona dodaje i da pored toga, njihova prebiotička vlakna hrane korisne crevne bakterije, podržavajući zdravlje probave.

Celer

Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima. Eksperimentalne studije pokazuju da celer ima antiinflamatorna i antigljivična svojstva za podršku opštem zdravlju, prenosi N1 Zagreb.

- Sa svojom hrskavom teksturom i blagim ukusom, celer je svestran dodatak salatama, supama i grickalicama, kaže Best.

Ona navodi da celer pruža antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

- Njegova prirodna diuretička svojstva mogu pomoći u smanjenju nadimanja i podržati zdravlje bubrega, dodaje nutricionista.

BONUS VIDEO:

02:15

NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / N1 / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.