NUTRICIONISTKINJA RADONJIĆ TVRDI DA JE OVAJ HLEB NAJLOŠIJI: Mnogi SRBI ga jedu svaki dan, a on najviše GOJI
Najlošiji hleb, Foto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

saznajte

NUTRICIONISTKINJA RADONJIĆ TVRDI DA JE OVAJ HLEB NAJLOŠIJI: Mnogi SRBI ga jedu svaki dan, a on najviše GOJI

Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje hleba nego pre 20-ak godina, a nažalost sve je više gojaznih u Srbiji

Objavljeno:

U našoj zemlji svaki peti Srbin gojazan. Prema procenama lekara, za deset godina svaka treća osoba u Srbiji patiće od gojaznosti, istakla je ranije dr Mirjana Dumanović za RTS.

Nutricionistkinja Nađa Radonjić za Prva TV objasnila je da li je velika količina hleba uzrok što smo sve više gojazni.

"Ja ne bih rekla da je velika količina hleba uzork gojaznosti. Hleb smo jeli kroz istoriju mnogo više nego danas. Mislim da smo ideju hleba zamenili na pogrešan način. Često u praksi čujem. 'Mi vam nismo ona primativna porodica koja jede beli hleb'. Beli hleb, iznenadićete se, ali ima manje kalorija nego integralni hleb", objasnila je nutricionistkinja. Dodaje je bolji integralni hleb i da ima veću količinu vlakana, minerala i vitamina.

"To zrno je mnogo bogatije od rafinisanog, belog pšeničnog. Intergalni hleb ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti integralni hleb. Hlebu nije mesto uz pirinač i krompir, što naša kultura ponekad podrazumeva", rekla je ona.

Nutricionistkinja je istakla da hleb ne treba izbaciti iz ishrane. Naravno, osim ako ste intolerantni na gluten.

"Integralni hleb ima B vitamina i korisnih sastojaka i ne treba ga tek tako izbaciti, ali ga treba tretirati kao obrok sam po sebi", dodala je.

Kada je reč o crnom hlebu, nutricionistkinja Radonjić istakla je da bi crni integralni hleb bio najzdravija opcija.Ako želite da izbegnete gluten, potrebno je da izbacite iz ishrane ječam, pšenicu i raž, dok sve ostale žitarice su dobrodošle u hlebu. Nutricionistkinja je poređala vrste hleba od najlošijeg do najboljeg. Prema njenom mišljenju najlošiji bi bio pšenični hleb, dok ražani i ječmeni bi trebalo što ćešće uvrstiti u ishranu.

Bonus video:

01:21

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb

(Espreso/mondo/T.B./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.