OVO JE BILA OMILJENA HRANA VALIKOG GENIJA: Imao je STROG REŽIM sa mnogo odricanja, ali ovome nije mogao da ODOLI
Ishrana koju je praktikovao veliki naučnik Nikola Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

zanimljivo

OVO JE BILA OMILJENA HRANA VALIKOG GENIJA: Imao je STROG REŽIM sa mnogo odricanja, ali ovome nije mogao da ODOLI

Ishrana Nikole Tesle bila je specifična

Objavljeno:

Nikola Tesla, gospodar munja i čovek koji je izumeo 20. vek, intrigirao je javnost posebnim načinom života, no, on je video mnogo dalje od svog vremena.

Bio je, govorili su, osobenjak, neki su ga zvali i čudakom, ali ostavio je za sobom mnoštvo pronalazaka bez kojih danas verovatno ne bismo mogli da funkcionišemo.

Veliki naučnik preminuo je na Božić, 7. januara 1943, u svojoj sobi na 33. spratu hotela „Njujorker“. Imao je 86 godina.

Bio je visok, vitak, uvek je nosio istu frizuru, a njegov sestrić Sava jednom prilikom je otkrio kakve je navike imao. Možda je baš njima mogao da zahvali na dugovečnosti.

Od jaja je jao samo belanca
Od jaja je jao samo belancafoto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

- Tesla ne pije alkohol, ne puši, ne uzima kofein, niti ikakve druge stimulanse. Čak i šećer izbegava. Ujutru posle kupanja i gimnastike, jede belanca od četiri kuvana jajeta, mleko i vrlo malo hleba. U podne ne jede ništa. Uveče supu, mnogo zelenog povrća, na kraju jednu jabuku. Bez hleba. Pije samo vodu.

Vodio je usamljenički, asketski život, ali je redovno vežbao i u poznim godinama bio izuzetno vitalan. Govorio je da postoji mnogo stvari koje nas čine neproduktivnim, a jedna od njih je - loša ishrana.

- Pre svega, jedemo previše, što ste sigurno često čuli i pre. Unosimo pogrešne vrste hrane i pijemo pogrešne vrste tečnosti. Većina štete se nanosi prejedanjem i nedovoljnim vežbanjem, što doprinosi toksičnim stanjima u telu i onemogućava izbacivanje nakupljenih otrova – istakao je u jednom intervjuu.

- Zašto preopterećivati ​​tela koja nam služe? Jedem dva obroka dnevno i izbegavam svu hranu koja stvara kiselinu. Skoro svi jedu previše graška, pasulja i ostale hrane koja sadrži mokraćnu kiselinu i druge otrove.

- Jedem sveže povrće, a ribu i meso retko. Riba je poznata kao hrana za mozak, ali ima vrlo jake kisele reakcije, jer sadrži mnogo fosfora.

Omiljena hrana bila mu je supa od luka i celera
Omiljena hrana bila mu je supa od luka i celerafoto: Profimedia

U intervjuu iz 1935. godine otkrio je da izbegava meso, jeo ga je tek jednom ili dvaput godišnje, kao i da je krompir sjajan i da bi ga trebalo konzumirati bar jednom dnevno. Ishrana Nikole Tesle bila je specifična, a slavni naučnik se i u toj sferi držao gvozdenih pravila.

Na sajtu “Tesla Universe” postoji podatak da je ručak smatrao suvišnim, dok doručak nikad nije preskakao. „Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje“, otkrio je.

Mleko i jaja smatrao je čudesnim namirnicama. Omiljena hrana bila mu je supa od luka i celera. Voleo je spanać i pirinač, a klonio se sira.

- Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše rad creva i daje telu vitamine. Voće sadrži šećer, ali on u malim količinama nije opasan - govorio je čovek koji je izmislio budućnost.

BONUS VIDEO:

07:37

KOLIKO JAJA SMEMO POJESTI ZA DRUGI DAN USKRSA? Gastroenterolog otkrio koje su OPASNOSTI PO ZDRAVLJE ako preteramo za praznik

(Espreso/ Hello Katarina Milošević/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.