DOKTOR PERIŠIĆ TVRDI DA JE OVO POVRĆE NAJBOLJE ZA IMUNITET: Puno je gvožđa - pored njega LEKOVI vam neće trebati
Doktor Perišić, Foto: Damir Dervišagić, Emilija Jovanović

saznajte

DOKTOR PERIŠIĆ TVRDI DA JE OVO POVRĆE NAJBOLJE ZA IMUNITET: Puno je gvožđa - pored njega LEKOVI vam neće trebati

Gatroenterolog Vojislav Perišić tvrdi da na sledeće namirnice treba obratiti pažnju jer su izuzetno kvalitetne

Objavljeno:

U pitanju je pet namirnica koje su važne i treba ih konzumirati uz sledeće preporuke.

1. Ren

- Pileća supa je najbolja kod nazeba. Ali, njeno antiinfektivno dejstvo pojačavamo renom - kaže dr Voja i savetuje da se u tanjir dodaju dve kafene kašike ove salate.

- Tako podstičete pročišćavanje nosnih "hodnika" i izbacivanje sekreta - navodi i dodaje da ovo ne treba primenjivati kod dece ispod dve godine.

- Pripremljen ren ne sme dugo da odstoji, ne više od dva, tri meseca, jer tada gubi onu pulpu - rekao je gastroenterolog pre nekoliko godina.

2. Bela rotkva

- Pročistač našeg organizma je bela rotkva - tako kažu Japanci koji je jedu u velikim količinama. Puna je vitamina C, antioksidanasa, čisti organizam... Ne treba je puno jesti jer može od nje da zaboli želudac, ali je izuzetno dobra - kaže dr Voja i otkriva koja količina je optimalan uz praznične gurmanluke:

- Oko 100 g je količina se preporučuje u danu i to uz pečenje. Problem je što može da iritra zube i desni, pa joj se zato dodaju ulje i vinsko sirće, ostavi se da malo odstoji... Pored nje vam dodatni vitamin C nije potreban. Bela rotkva može da stoji pet meseci na tamnom i hladnom i ništa ne gubi od svoje hranljive vrednosti.

3. Cvekla

- Zimske salate sa cveklom su možda najzdravije. Ako je napravite od cvekle, rena i belog luka, takva salata ima neverovatno antioksidantno dejstvo. Ne morate da "jurite" paradajz, papriku i ostalo povrće. Odlična je i za gvožđe, a u tom slučaju je najbolje svakog dana piti litar soka od ceđene cvekle - kaže dr Perišić.

4. Celer

- Celer je takođe veoma korisna namirnica, a salata od njega se najčešće jede zimi - dr Voja kaže da je ova namrnica moćan antioksidans, a čak se daje bebama već od petog meseca, piše "Stil".

5. Starinska salata

- Ovo je salata našeg detinjstva, na koju smo dobijali pred večeru - kaže dr Perišić za gusti paradajz sok sa prazilukom.

- Praziluk je izuzetno hranljiv, ima mnogo imulina i vitamina C. Ovo je jako dobra salata, uzmite jednu porciju uz obrok i nisu vam potebni nikakvi vitaminski dodaci - napominje doktor.

Bonus video:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.