ENDOKRINOLOG ĐURO O PRVIM SIMPTOMIMA OPAKE BOLESTI KOJE MNOGI ZANEMARUJU: Mislite NIJE NIŠTA, a onda usledi PAKAO
Dr Đuro, Foto: Printscreen/youtube/RTS Prikazuje

obratite pažnju

ENDOKRINOLOG ĐURO O PRVIM SIMPTOMIMA OPAKE BOLESTI KOJE MNOGI ZANEMARUJU: Mislite NIJE NIŠTA, a onda usledi PAKAO

Hormonski poremećaji su jako česti i vrlo često su neprepoznati, istakao je u "Jutru" na Prvoj profesor dr Đuro Macut, endokrinolog

Objavljeno:

Mogu da dovedu do komplikacija, posebno kada se pogrešno leče. Dr Macut upozorio je na osnovne simptome koje nam šalju upozorenje da proverimo hormone.

"Možemo sami da dovedemo do poremećaja ako nepravilno koristimo hormone. Danas postoji hormonska zloupotreba i često imamo situaciju kada otkrijemo da se pacijent pogrešno leči. Uzima nešto što dovodi do poremećaja, ali imamo i situaciju u kojoj je neko ozbiljno bolestan. Treba otkriti koji hormonski poremećaj je u pitanju. U endokrinologiji postoji puno takvih slučajeva. Svaka naša žlezda koja je zadužena za proizvodnju hormona, može da bude poremećena", rekao je dr Macut i otkrio najčešće probleme:

"Često se dešava poremećaj funkcije štitaste žlezde, ali dijabetes tipa 2 je najčešći uopšte metabolički poremećaj. Možemo da kažemo da je jedno od najčešćih stanja posle kardiovaskularnih bolesti koje zapravo ima savremeno čovečanstvo. Uzrokovan je poremećajima regulacije šećera. Imamo i nadbubrežnu žlezdu koja dovodi do veoma poznatih sindroma koji su vrlo karakteristični i vrlo menjaju izgled pacijenata", rekao je doktor Macut.

Umor, glavobolja, nesanica - znaci da hormoni nisu u ravnoteži

"To može da bude problem. Žene ređe ignorišu simptome, one znaju da definišu da imaju problem. To se dešava u nekim fazama života. Ovo se često dešava u predmenopauzi, kada žena ima gubitak jajničke funkcije, u periodu između 45. i 50. godine, ali to se vrlo često maskira ubeđenjima da je u pitanju štitasta žlezda. Problem je što se često informišu putem društvenih mreža, pa idu na nepotrebne preglede ili započnu lečenje u pogrešnom pravcu", upozorio je doktor.

"Ako govorimo o ženskom reproduktivnom periodu, imamo hormonski poremećaj na nivou jajnika. Može doći do toga da žene ne mogu da ostanu gravidne. Na to je nadovezana insulinska rezistencija i zapravo se pogoršava klinička slika. Žene mogu da imaju interfilitet. Najčešći razlog poremećaja ciklusa je povišen nivo prolaktina, hormona koji stiže iz hipofize. To je centralna regulatorna žlezda na nivou mozga, nalazi se u centralnom nervnom sistemu. Taj hormon može da uzrokuje izostanke ovulacije i problem steriliteta. To se lako reši ako stignemo na pravu adresu", objasnio je dr Macut.

Kako se otkriva insulinska rezistencija?

"Mlađi urast, od 15. do 25. godine, najčešće krene kod ginekologa zbog neredovnog ciklusa. Tada se u okviru ispitivanja postavlja pitanje da li neko možda ima dodatni problem, a to bude insulinska rezistencija. U velikom procentu se promenom načina života koji uključuje promenu ishrane, stvari potpuno isprave. Prava insulinska rezistencija zahteva obučen tim - sestra daje paralelno šećer i insulin u dve vene i određuje se potrošnja šećera. Samo na taj način određujemo insulinsku rezistenciju", objasnio je profesor dr Đuro Macut.

bonus video

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso/Mondo/T.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.