DOKTOR TARABAR UPOZORIO NA PREPARAT KOJI MNOGI POGREŠNO KORISTE: Nikako ga ne pijte na prazan stomak, RAZORIĆE vas
Dr Dino Trabar, Foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

obratite pažnju

DOKTOR TARABAR UPOZORIO NA PREPARAT KOJI MNOGI POGREŠNO KORISTE: Nikako ga ne pijte na prazan stomak, RAZORIĆE vas

Verujem da ste više puta čuli da medicinski ugalj, poznat i kao aktivni ugalj za stomak i probleme sa crevima

Objavljeno:

Aktivni ugalj često se upotrebljava posle mamurluka, smatra se da smanjuje gasove, koristi se i kod terapije proliva. I pored najšire primene i popularnosti, stručnjaci navode da je malo naučnih dokaza na osnovu kojih bi mogli da preporuče upotrebu aktivnog uglja. Smatra se da ne bi trebalo da ga koriste hronični bolesnici, zbog mogućih interakcija sa lekovima.

Aktivni ugalj nije običan ugalj

Važno je naglasiti da aktivni ugalj nije običan ugalj za ogrev. Dobija se zagrevanjem u prisustvu gasa. Na ovaj način u uglju se formiraju pore koje upijaju štetne materije iz organizma. Obično se koristi kod trovanja, smatra se da može da reguliše i visok holesterol, smiri stomačne probleme.

Aktivni ugalj
foto: Youtube printscreen

Gastroenterolog i onkolog dr Dino Tarabar kaže da je za zdravlje creva najbitnija raznolikost.

"Ta raznolikost se dobija hranom. Šećer je najgora moguća hrana jer se on već obradi i resorbuje u tankom crevu, u debelo ne dođe ništa, znači ne hranite bakterije. Ako uzmete složene ugljene hidrate, oni ne mogu kompletno da se razmože, kao celuloza kada jedete jabuku sa korom, ona će doći u debelo crevo. Tamo čekaju dobre bakterije koje će da se nahrane celulozom i onda će raditi sve ove dobre stvari za nas".

Doktor ističe da ukoliko se bakterije ne nahrane kompleksnim ugljenim hidratima, mastima i belančevinama, onda dolazi do razmnožavanja klostridije, kandide i drugih loših bakterija, koje prave štetu u organizmu.

Pomaže li aktivni ugalj za stomak?

"On skuplja toksine u želucu kada se otrujete, niže u debelom crevu nema nikakvog efekta. Ako ima toksina u gornjem delu trakta, uhvatiće se za aktivni ugalj i on će ih izbaciti", rekao je on.

Kako da znamo da imamo problem? Gastroenterolog kaže da ćemo virus ili trovanje hranom prepoznati tako što traje nekoliko dana, a dugotrajni proliv ili drugi neprijatni simptom razlog su za odlazak lekaru.

"Svi možemo da se otrujemo hranom, to će trajati dva-tri dana. Ali ako imate mesec dana proliv, bolove, temperaturu, to je apsolutno vrlo sumnjivo na inflamatorne bolesti. To moraju da znaju pacijenti, ali i mlađi lekari, gde se dolazi za primarnu zaštitu", rekao je on.

Bol u stomaku, Stomak
foto: Yevhen Polishko / Alamy / Alamy / Profimedia

Aktivi ugalj i terapija za hipertenziju i anginu pektoris

Potrebo je izbegavati upotrebu aktivnog uglja uz alkoholna pića. Alkohol može da umanji apsorpciju toksina iz tela. Aktivni ugalj smanjuje aktivnost i lekova, kako bi se to sprečilo, savet je da se koristi najmanje jedan sat posle medikamentozne terapije. Na oprezu bi trebalo da budu kardiovaskularni pacijenti koji uzimaju lekove za kontrolu angine pektoris i visokog krvnog pritiska. Aktivni ugalj može da smanji delovanje osnovnog leka i dovede do komplikacija.

Smatra se da ovaj ugalj takođe umanjuje delovanje pilula za kontrolu rađanja, pa je preporuka da se koristi najmanje tri sata posle primene kontraceptivnih pilula, ili 12 sati pre uzimanja antibebi pilula.

Uzimanje aktivnog uglja može da dovede do posledica kao što su:

crna stolica

crn jezik

povraćanje ili dijareja

zatvor

u ozbiljnijim slučajevima može izazvati gastrointestinalne blokade

Nemojte kombinovati aktivni ugalj sa lekovima koji se koriste za konstipaciju (katarzici kao što su sorbitol ili magnezijum citrat). Ovo može izazvati neravnotežu elektrolita i druge probleme.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) aktivni ugalj tretira kao dodak hrani, a ne kao lek. Za razliku od proizvođača lekova, proizvođači suplemenata ne moraju da pokažu da su njihovi proizvodi bezbedni ili efikasni pre nego što ih prodaju na tržištu.

Obavezno obavestite svog lekara o bilo kom suplementu koji uzimate, čak i ako je prirodan. Na taj način, lekar može da proveri sve potencijalne neželjene efekte ili interakcije sa lekovima, hranom ili drugim biljem i suplementima.

BONUS VIDEO

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/najzena/Slobodanka Ćorić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.