KADA IDETE KOD ZUBARA NA PREGLED OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Stomatolog upozorio koliko može biti LOŠE po vas
Stomatolog, Foto: J.M. Guyon - Copyright 2012 / CandyBox / Profimedia

pažnja

KADA IDETE KOD ZUBARA NA PREGLED OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Stomatolog upozorio koliko može biti LOŠE po vas

Poslednja stvar koju želite da uradite je da dođete na sastanak sa hranom zaglavljenom u zubima

Objavljeno:

U tekstu se naglašava važnost određenih priprema pre stomatološkog pregleda kako bi se olakšao proces. Dr. Kaled Kasem deli šest saveta, uključujući izbegavanje alkohola i pušenja, odabir meke hrane, izostanak konzumiranja kafe i šminke, te naglašava važnost redovnog pranja zuba radi dobijanja tačne slike o oralnom zdravlju.

Dve reči kojih se svi plaše da čuju: "Otvori širom usta."

Međutim, ako se nađete u (ne)srećnoj poziciji da se zavalite u stomatološku stolicu – postoje određene stvari koje mogu malo olakšati proces. Dr Kaled Kasem, glavni ortodont u Impress-u, rekao je za Bristol Post da postoji šest stvari koje nikada ne bi uradio pre zakazanog pregleda - čak i ako idete samo na pregled.

Iako vam malo napojnice može pomoći da zaspite noć pre pregleda kod zubara, posebno ako ste nervozni - najbolje je da izbegavate alkohol dan pre (i na dan) vaše posete. To je zato što alkohol može dovesti do dehidracije usta, što je uobičajen znak drugih problema sa oralnim zdravljem i stoga može zbuniti tačnu dijagnozu.

Zubar
foto: J.M. Guyon - Copyright 2012 / CandyBox / Profimedia

Nema cigareta

Opet, dok pušači možda žude za cigaretom kako bi se smirili živci - najbolje je izbegavati pušenje ili vaping najmanje 24 sata pre nego što posetite zubara. Većina ljudi je svesna da pušenje nije dobro za vaše zdravlje, posebno za zube, ali čak i jedna cigareta može da promeni boju zuba.

Bez tvrde hrane

Poslednja stvar koju želite da uradite je da dođete na sastanak sa hranom zaglavljenom u zubima, što se lako može dogoditi kada grickate namirnice poput orašastih plodova. Najbolje je da se odlučite za mekšu hranu koja je takođe nežna za vaš stomak, kao što je kajgana.

Nema kafe

Većina nas počinje dan uz lepu šoljicu čaja ili kafe - posebno dok je vreme napolju mračno i hladno. Ali, topli napici mogu izazvati osetljivost zuba i bojenje zuba. Dr Kasem preporučuje da pijete samo vodu ujutro na pregled.

Bez šminke

Sada znamo da ne nanosite šminku na zube - ali određeni proizvodi mogu izazvati problem. Stomatološki alati kao što su vodeni sprejevi ne slute dobro uz ruž za usne ili puder - zbog čega biste mogli da izgledate malo razmazano nakon posete.

Pranje kao i svaki put

Mnogi od nas paniče na dan našeg pregleda kod zubara, peru zube dvadeset minuta da bi bili sigurni da su blistavo čisti. Ali, to baš i ne funkcioniše tako. Držanje uobičajene rutine četkanja pomoći će vašem stomatologu da dobije iskrenu sliku o vašim zubima i načinu na koji se brinete o njima.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.