Energetska pića deluju kao droga, IZAZIVAJU ZAVISNOST I TEŠKE POREMEĆAJE! (FOTO)
Foto: pixabay.com

obratite pažnju!

Energetska pića deluju kao droga, IZAZIVAJU ZAVISNOST I TEŠKE POREMEĆAJE! (FOTO)

Svakodnevnom upotrebom oštećuju jetru, bubrege, krvne sudove, ali mogu imati i negativne posledice na nervni sistem, upozoravaju stručnjaci
Objavljeno: 23:06h

Sa njom se slaže i specijalista sudske medicine dr Slobodan Savić. On tvrdi da kod pacijenta kod koga je uzrok smrti bila prekomerna konzumacija energetskih napitaka, sasvim izvesno da je on sigurno imao neku urođenu zdravstvenu manu, piše Informer. - Guarana, red-bul, ultraenerdži su veoma štetni i nikako se ne preporučuju, pogotovo mladima, trudnicama i hroničnim bolesnicima. Prekomerna upotreba energetskih pića može dovesti do tegoba, povišenog krvnog pritiska, visokog adrenalina. Kada se to pomeša sa, na primer, srčanom manom ili urođenim visokim pritiskom ili nekim moždanim proširenjem, nažalost, može doći do katastrofalnih posledica - objašnjava dr Savić.

foto: giphy

Psihoterapeut Marko Braković kaže da svako preterivanje, pa i u konzumaciji energetskih pića ne može proći bez posledica većih ili manjih razmera.

- Danas se društvo i navike umnogome promenilo. Da li je u pitanju noćni provod, spremanje ispita ili ekskurzije među našom omladinom se sve više javlja potreba za takozvanim podizačima kao što su amfetamini, kokain i energetska pića. Ako tome dodamo činjenicu da ljudima noću padaju inhibicije i smanjuje se mogućnost ponašanja, onda nije ni čudno da imamo ovakve oblike preterivanja - naglašava Braković.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.