POZNATA PEVAČICA OPERISANA ZBOG OVE STVARI KOJU MNOGE SRPKINJE ZANEMARUJU: Simptomi se jedva OSETE, a bolest UŽASNA
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Damir Dervišagić

obratite pažnju

POZNATA PEVAČICA OPERISANA ZBOG OVE STVARI KOJU MNOGE SRPKINJE ZANEMARUJU: Simptomi se jedva OSETE, a bolest UŽASNA

Evo o kakvom je zdravstvenom problemu se zapravo radi

Objavljeno:

Teodora Džehverović operisana je pre dva dana zbog ciste na jajniku.

Ciste su tvorevine - šupljinice ispunjene tečnošću. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ne rastu, uobičajeno, razmnožavanjem ćelija, već se javljaju nagomilavanjem tečnosti iz tkiva.

Vrste cisti na jajnicima

Postoji više vrsta cisti na jajnicima i one su relativno česte. Njihova pojava može izazvati neku nelagodnost, ali ove strukture mogu se otkriti i na rutinskom pregledu, kada se dobro osećate i nemate nikakve simptome. Funkcionalne ciste nastaju usled dejstva hormona u toku menstrualnog ciklusa.

U okviru funkcionalnih cisti na jajnicima treba razlikovati: folikularnu koja nastaje kada folikul ne pukne tokom ovulacije, zatim lutealnu čiji nastanak uzrokuje pucanje folikula, a treća vrsta je takozvana hemoragična koja se javlja kod jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vreme ovulacije.

jajnici
foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia.

Folikularna cista nastaje tako što folikul, u kome se potencijalno nalazila zrela jajna ćelija, nije pukao u ovulaciji već je porastao i pretvorio se u cistu. Kada dode do njenog pucanja, javlja se iznenadan i jak bol koji nestaje posle nekoliko dana. Lutealna cista uglavnom nastaje posle ovulacije i prolazi posle jednog do dva ciklusa.

Osim funkcionalnih, postoje i nefunkcionalne ciste

Simptomi

Ciste su uglavnom tihe i mogu da ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se oni ipak pojave, manifestuju se u ovim oblicima:

nepravilan menstrualni ciklus usled efekata hormona

bol u maloj karlici ili donjem delu leđa koji može varirati od blagog, povremenog do izuzetno intenzivnog,

bol u toku odnosa,

osećaj nadutosti u predelu male karlice,

ako je cista velika, može se javiti pritisak na bešiku i creva. Ukoliko dode do njenog uvrtanja ili pucanja, pojavljuje se izuzetno jak bol i u tom slučaju obavezan je odlazak lekaru.

BONUS VIDEO

03:44

KAŽU DA SU SIMPTOMI STRAŠNI, A BOLOVI KAO POROĐAJNI! Zašto terapija za ovu RETKU BOLEST još uvek NIJE DOSTUPNA U SRBIJI?

(Espreso/Srbijadanas/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.