KARDIOLOG MILOVANOVIĆ IZNEO BRUTALNO UPOZORENJE O UMORU: Okidač je OZBILJNIH BOLESTI, a jedna je NEIZLEČIVA
Branislav Milovanović, Foto: Printscreen RTS

Obratite pažnju

KARDIOLOG MILOVANOVIĆ IZNEO BRUTALNO UPOZORENJE O UMORU: Okidač je OZBILJNIH BOLESTI, a jedna je NEIZLEČIVA

Sindrom hroničnog umora zvanično je priznat kao bolest na listi Svetske zdravstvene organizacije

Objavljeno:

Vodi se pod šifrom R53.8. Hronični umor utiče na mnoge životne aspekte, često osoba nije u stanju da ustane iz kreveta. Šta je uzrok hroničnog umora i kako da ga razlikujemo od uobičajenog? Kako se uopšte leči?

Kardiolog dr Branislav Milovanović gostujući na K1 istakao je da stručan naziv bolesti nosi naziv “postvirusni sindrom umora”. Kako ističe, on se ranije vezivao za virusne in fekcije. Doktor ističe da se problem javlja zbog neprepoznavanja i trivijalizacije bolesti.

"Postoji 4 stepena bolesti. Prvi stepen bolesti je kada posle virusne infekcije uđemo u fazu umora, zatim on napreduje”, započeo je dr i nadovezao se na tačne kriterijume koji čine hronični umor.

Umor
foto: Profimedia

To su, umor koji traje više od tri meseca, pad energije posle fizičkog napora, poremećaj spavanja (mnogo ili manje spavate ili se budite umorni), problemi sa pamćenjem, koncetracijom, "maglom" u glavi, vrtoglavice, bolovi u mušićima I zglobocima, problemi sa stomakom, glavobolje.

"Najzanimljvije je što kod većine koji imaju ove probleme, javlja se anksioznosti i depresija. I tu je greška. Neki doktori kada ne nađu ništa specijalno, pošalju pacijente kod psihijatra, on nađe anksioznost ili depresiju i prepiše lek i kaže: ‘Sve je to psiha’. Tada pacijent pije lekove i vidi da mu je još gore od njih. Suština je da je problem u proizvodnji eneregije u ćelijama", objašnjava dr Milovanovi i istakao da ljudi koji pate od hroničnog umora nisu psihijatrijski pacijenti.

Stres
foto: Profimedia

Da li hronični umor može da se izleči odmorom?

"Običan umor može, ali bolest hroničan umor ne može. Osoba ne sme da se izlaže preteranom fizičkom naporu ako organizam ne može da podnese", rekao je dr i za kraj otkrio da je okidač stres.

Doktor je posebno istakao da svaka infekcija (virusna ili gljivična), kao i grip treba dobro da se odleže. Ističe da ne treba žuriti sa radom ukoliko se osoba nije potpuno oporavila. Velika je greška "preležati" prehladu na nogama. Takođe, istakao je koliko su zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i izebgavanje stesa ključni u prevenciji hroničnog umora.

BONUS VIDEO

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

(Espreso/Najzena/Slobodanka Ćorić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.