DOKTORKA SVETLANA O PROIZVODU KOJI ŽENE MASOVNO KUPUJU: Košta PAPRENO, a neće vas podmladiti - ovo je BOLJE rešenje
Dr Svetlana Stanišić, Foto: Printscreen/televizijski kanal K1

SVE JE REKLA

DOKTORKA SVETLANA O PROIZVODU KOJI ŽENE MASOVNO KUPUJU: Košta PAPRENO, a neće vas podmladiti - ovo je BOLJE rešenje

Doktorka Stanišić je objasnila da li kolagen zapravo podmlađuje kožu ili ne

Objavljeno:

Poslednjih godina žene su se pomamile za kolagenom, proteinom koji se nalazi svuda u našem telu, od kože, kostiju, preko tetiva i krvnih sudova. Razlog tome je što on daje koži elastičnost i čvrstinu, te usporava starenje. Međutim, njihova cena zna da bude prilično visoka - preko 1.000 dinara pa nadalje, negde cene dostižu i 5.000 dinara.

Postavlja se pitanje, da li kolagen zaista "zaustavlja" godine ili je u pitanju još jedan od prodajnih mitova? Da su mnogi poverovali u magične sposobnosti kolagena svedoči i vrtoglavih 2 milijarde američkih dolara koje su prošle godine potrošeni na ove proizvode, a kako on zaista deluje na organizam za emisiju "150 minuta" govorila je Svetlana Stanišić, doktorka fizičke hemije.

Kolagen
Kolagenfoto: Profimedia

"Kolagen je protein, ali nije prisutan samo u koži. Uzimamo ga iz kozmetičkih razloga, koristan je i za zglobove. Dokazano je da kada uzimamo kolagen, on zaista do neke mere može da popravi stanje kože. Međutim, izgleda da su istraživanja vršenja na malom uzorku žena, a da su ista finansirali proizvođači. Dakle, on privlači vodu, ali ne dolazi do trajnog poboljšanja, već samo trenutno dok se on konzumira", rekla je progesorka fizičke hemije dr Svetlana Stanišić za Prva TV.

Doktorka se osrvnula i na to gde možemo da nađemo jeftiniji i dostupniji kolagen, tačnije u kojim namirnicama. Na primer, to su pihtije, riba, supa od kostiju, pileća kožica, paradajz, beli luk, belanca... Ona je dodala još nekoliko namirnica koje mogu da vas iznenade, a imaju odličan uticaj na kožu. Na prvom mestu navela je bademe zbog vitamina E, magnezijuma, proteina, vlakana i zdravih masti. Dodaje da je kombinacija paradajza i paprika savršena jer se na taj način unosi dosta likopena koji je štiti od UV zračenja i starenja. Od začina, kurkuma je odličan izbor i plus deluje protivupalno.

"Nijedna naučna studija nije dokazala da to što mi popijemo zaista ode u kožu. Pored toga što mi imamo neke materije od kojih izgrađujemo tkiva, moramo da imamo i reparatorne mehanizme, koje diktiraju hormoni i genetika, da bi se to zaista ugradilo u našu kožu", objasnila je ona i dodala da se kolagen u kozmetičkim preparatima nije hemjiski napravljen, već je životinjskog porekla.

BONUS VIDEO

01:40

DR KRISTINA ŠOKIRALA: BOTOKS JE LEK, ON DOLAZI IZ PRIRODE! Savetuje da se daje i maloj deci

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.