OVAJ ORGAN NAM NAJVIŠE STRADA U TOKU ZIME: Medicinska sestra otkrila GREŠKE koje SVI prave - tako činite samo GORE
Zima, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

OVAJ ORGAN NAM NAJVIŠE STRADA U TOKU ZIME: Medicinska sestra otkrila GREŠKE koje SVI prave - tako činite samo GORE

Hladno vreme, niske temperature, mraz i nedostatak sunca itekako utiču na naše zdravlje, dovode do upala i prehlada, ali isto tako utiču i na zdravlje kože

Objavljeno:

Ispucalost, suva koža, crvenilo, pa čak i herpes, samo su neki od simptoma, a kako da se zaštitimo do lepšeg vremena objasnila je jedna medicinska sestra.

"Naša koža je naš najveći organ i štiti nas od spoljašnjeg sveta, te je dovoljno samo malo da se ona ošteti, pogotovo zimi. Što više negujemo našu kožu da ostane zdrava i hidrirana, to ona može bolje da funkcioniše", objašnajva medicinska setsra Lea Turner.

Psorijaza, Iritacija, Koža, Telo, Svrab
foto: Profimedia

Ona je podsetila na važnost toga kako nas koža štiti od virusa i bakterija, ultraljubičastih zraka i oštećenja ćelija, kao i da nam pomaže da reagujemo na opasnosti kao što su ekstremna temperatura i bol. A ovo je nekoliko načina kako da zaštitimo našu kožu tokom zimskih meseci:

1. Nemojte je previše čistiti

Preterano pranje i čišćenje kože može da donese više štete nego koristi, posebno zimi. Previše čišćenja jakim sapunima zapravo uklanja prirodnu vlagu naše kože, a savet ove medicinske sestre je da koristite kremasta sredtsva za čišćenje.

Tuširanje
foto: Profimedia

2. Hidratacija

Svi znamo koliko je važno piti dovoljno vode, ali nekako zimi zaboravimo na to ili imamo manje potrebe, u odnosu na leto, upravo zbog niskih temperatura.

"Našem telu je potrebno isto toliko tečnosti zimi kao i leti da bi efikasno funkcionisalo Pokušajte da pijete vodu redovno, pijte tople biljne čajeve ili toplu vodu sa kriškom limuna ili pomorandže", savetovala je ona

3. Pravilno tuširanje

Neki ljudi imaju potrebu da se zagreju tuširanjem vrelom vodom, ali koliko je to zapravo zdravo? Topla voda može da napravi više štete nego koristi i da ugrozi prirodnu barijeru kože. Pa tako, dovodi do osećaja svraba, kod nekih ljuštenja, a može i da izazove ekceme.

"Hladnija voda je jednako efikasna kao i topla voda u uklanjanju mikroba i mnogo manje iritira vašu kožu, pa malo smanjite temperaturu i ne provodite duže u toploj vodi nego što je potrebno", savetovala je medicinska sestra.

BONUS VIDEO

01:21

NIJE BILO PADAVINA U PROŠLA 2 MESECA, TREBALO BI DA IH BUDE U NAREDNOM PERIODU Todorović za Kurir TV: Kakva nas zima očekuje?

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.