NAUČNICI OTKRILI NEVEROVATNU STVAR O ŽENSKOM PMS-U: U mozgu se dešavaju ČUDNE promene - evo o čemu je TAČNO reč
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

NAUČNICI OTKRILI NEVEROVATNU STVAR O ŽENSKOM PMS-U: U mozgu se dešavaju ČUDNE promene - evo o čemu je TAČNO reč

Naučnici su otkrili povezanost rada mozga i menstrualnog ciklusa

Objavljeno:

Nalazi ukazuju na to da strukturalne promene u mozgu tokom menstruacije najverovatnije nisu ograničene samo na one regije povezane s menstrualnim ciklusom.

- Ovo su prvi rezultati o simultanim promenama u mikrostrukturi moždane bele mase i debljini moždane kore koje se podudaraju sa hormonskim ritmovima menstrualnog ciklusa, pišu naučnici, prenosi Index.hr.

Stomak, Bol, Žena, Menstralni bolovi, Menstruacija
foto: Profimedia

Oni su utvrdili da se mikrostruktura bele mase, masne mreže neuronskih vlakana koja prenose informacije između regija sive mase, menja s hormonalnim promenama, uključujući pubertet, korišćenjem oralne kontracepcije i hormonske terapije, navodi Science Alert.

Kako hormoni fluktuiraju, menjaju se i volumeni sive i bele mase

Naučnici su sproveli MRI skeniranje ispitanica tokom tri menstrualne faze: menstruacije, ovulacije i srednje luteinske faze. Pritom su im merili i nivo hormona.Rezultati su pokazali da se, kako hormoni fluktuiraju, menjaju i volumeni sive i bele mase, kao i volumen cerebrospinalne tečnosti.

Konkretno, neposredno pre ovulacije kod ispitanica je primećena promena u beloj masi, što ukazuje na brži prenos informacija. Folikulostimulirajući hormon, koji raste pre ovulacije i pomaže da se stimulišu folikule jajnika, bio je povezan s debljom sivom masom. Progesteron, čiji nivo raste nakon ovulacije, povezan je sa povećanjem tkiva i smanjenim volumenom cerebrospinalne tečnosti, prenosi Index.hr.

Nije za sada poznato kako ove promene konkretno utiču na funkciju mozga, ali ovo istraživanje možda pomogne pri rasvetljavanju mehanizma iza predmenstrualnog sindroma (PMS), skupu simptoma koji se ciklički pojavljuju kod žena u zavisnosti o fazama menstrualnog ciklusa u obliku psihičkih i fizičkih tegoba.

BONUS VIDEO

05:45

DEVOJKE, NE NATAPAJTE TAMPONE ALKOHOLOM, NISTE SVESNE ŠTA RADITE Ginekolog otkrio STRAŠNE POSLEDICE koje nosi bizaran izazov

(Espreso/zenablic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.