KARDIOLOG UPOZORIO SVE SRBE SA VISOKIM HOLESTEROLOM: Od ovoga vam se POGORŠAVA STANJE, a toga niste NI SVESNI
Ilustracija, Foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

upozorenje

KARDIOLOG UPOZORIO SVE SRBE SA VISOKIM HOLESTEROLOM: Od ovoga vam se POGORŠAVA STANJE, a toga niste NI SVESNI

Kardiolog upozorio sve ljude sa visokim holesterolom da ovo ne rade

Objavljeno:

Visok holesterol povećava rizik od nastanka ateroskleroze, za koju naši lekari kažu da "uzima polovinu stanovnika Srbije".

Visok holesterol je najčešći uzrok srčanih bolesti. Holesterol je vrsta lipida, supstane koja je slična masti, a koja se nalazi u krvi. Ukoliko je ishrana bogata zasićenim mastima i transmasnoćama, holesterol može da bude visok. Doktorka Elizabet Klodas, kardiolog, upozorava na jednu stvar koju nikada ne bi trebalo da učinite ukoliko imate visok holesterol.

"Najgore što pacijenti mogu da urade jeste da ga ignorišu. Visok nivo holesterola, a posebno visok nivo LDL (lošeg) holesterola, jedan je od najbolje proučenih i povezanih faktora rizika za razvoj ateroskleroze", rekla je doktorka. Ateroskleroza je nakupljanje plaka u arterijama, a na ovu bolest je nedavno upozorio i doktor Nebojša Tasić, kardiolog.

holesterol
foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

"Podaci su zaista poražavajući. Srce nije samo organ koje je bitno za život, ono je pokretač svega. Srce najčešće oboleva. Bolest koja danas odnosi sve nas zove se ateroskleroza. Ona uzima polovinu stanovnika Srbije. Svoje pojavne oblike ima i kroz loš rad cirkulacije ruku i nogu, kroz loš rad srca", rekao je kardiolog u "Jutru" na Prvoj.

Ako zanemaruje holestetol, samo izazivate katastrofu, dodala je doktorka Klodas i istakla da ako je holesterol previsok, može da uzrokuje niz problema, uključujući začepljenje arterija. To može da dovede do srčanog udara, moždanog udara i bolesti perifernih arterija. "Bolesti srca su ubica broj jedan, a visok holesterol značajno pridonosi toj statistici. Zato nije ni čudno što su lekari toliko fokusirani na praćenje holesterola", pojasnila je doktorka.

Bonus video: Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

02:27

Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.