HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE: Doktor Čubrilo ŠOKIRAO TVRDNJOM, Srbi ovo moraju da čuju
Dr Dejan Čubrilo, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RTS

paŽnja

HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE: Doktor Čubrilo ŠOKIRAO TVRDNJOM, Srbi ovo moraju da čuju

Kada hranu ne varimo kako treba, ta nesvarena hrana je podložna delovanju bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvo okruženje. Mikrobi vole prljavo okruženje. Poenta nije u tome da smislimo drogu, već da smislimo kako da napravimo okruženje tako da im ne prija“.

Objavljeno: 12:59h

Kako pravilno očistiti telo i kada je pravo vreme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Kada hranu ne varimo kako treba, ta nesvarena hrana je podložna delovanju bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvo okruženje. Mikrobi vole prljavo okruženje. Poenta nije u tome da smislimo drogu, već da smislimo kako da napravimo okruženje tako da im ne prija“.

Mitovi o detoksikaciji * Detoksikacija je obavezna kada neko ima visok holesterol i masnu jetru "Ako imate masnu jetru, a svi je imamo, manje-više, automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da reguliše šećer i varenje. Ako se tokom dana više ili manje poveća, on će pravi mast u jetri.To je njegov posao.Holesterol ne dobijate iz hrane.Ako svaki dan jedete ćevape,burgere,velike porcije,razvićete loše varenje i intoksikaciju od toga.Ali povišen nivo insulina će biti taj koji u fabrici za proizvodnju - jetri, gde se pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Oni sa povišenim holesterolom imaju i povišen insulin, i obrnuto", kaže dr Čubrilo.

Doktor je takođe ukazao na zablude o lošem holesterolu: "Loš holesterol je paradoks, ima manje holesterola nego dobrog! Čemu služi? Ako imate kamion koji treba da preveze robu do nekog mesta, a ta roba je holesterol, ona prolazi kroz LDL, loš holesterol. je samo kamion koji ide i vozi da nešto isporuči. I šta isporučuje? Isporučuje materijal za proizvodnju hormona. To radi loš holesterol. Da li je loš? Ne. Veoma je važno. A kada se taj kamion pokvari? rđa Mi to zovemo oksidisani holesterol, odnosno nešto što ne može da pređe granicu i uđe na mesto koje smo poslali (da radi svoj posao i aktivira proizvodnju hormona).Taj holesterol koji je u tom zarđalom kamionu će se negde zalepiti i predstavljaće početak razvoja.ateroskleroza.Samo što je holesterol loš.

Doktor Dejan Čubrilo otkriva i šta je prihvatljiva granica holesterola i šta treba učiniti u slučaju granične ili blago povišene vrednosti. "Svaki holesterol koji je 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto što je toliko loše. Onda zaključujem da se previše pravi, odnosno da ga nešto stimuliše (insulin), da se ne izlučuje kako treba kroz žuč ili da je zarđao . Zatim pacijentima preporučuje antioksidante, te da u ishranu uvedu što više zdravih namirnica, voća i povrća. Druga stvar, kontrola insulina. Ne jedemo šećer ili pazimo koliko jedemo; ne opterećujemo pankreas. Što se masti tiče, dr Čubrilo preporučuje dodavanje manje od kašičice, samo da jelo zamiriše. Treća stvar je kontrola eliminacije; da raznese žučne kanale, kako bi se žuč bolje izbacila u creva – biljkama. Limunada sa malo đumbira – limun provocira kanal, đumbir ga opušta i gasi se“.

holesterol
foto: Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

* Najbolje čišćenje organizma postiže se sveže ceđenim sokovima od voća i povrća, bez unošenja drugih namirnica „Kada uzmete te sokove i popijete ih nekoliko puta dnevno, a ti sokovi se uglavnom prave od raznog voća i povrća u blenderu i sve smo to lepo očistili, onda se cedilo, a količina je veoma galantna – oko 500. ml, imaćete skok insulina kao da ste na testu glukoze.To je takav skok insulina iz tako zdravog soka, to će biti stimulans da se blokira topljenje potkožnog masnog tkiva, stimulans za stvaranje više holesterola i stimulans da se vaša jetra zamasti.Sok mora da sadrži vlakna., sa malo masti, sa semenkama, da smiri taj odgovor pankreasa.

Bolje je pojesti svo to voće, ali šta ako nemaš dobar stomak? Ako nemate digestivne enzime u stomaku? I to je danas epidemija“, smatra dr Čubrilo. Kaže da smo zbog stresa izgubili digestivne enzime. Usled hroničnog stresa ovi enzimi nestaju, hrana se ne može svariti, truli, dolazi do intoksikacije. "Prva stvar koja je zabranjena u procesu detoksikacije je mast. Nema ni maslinovog ulja. Ako imate organizam koji je opijen, to znači da jetra više ne može da se bori, puna je toksina. Zašto davati tu jetru zadatak prerade ovih masti? Pusti to je da se oporavi, daj joj minimalne količine.

Jedite meso bez ulja, kuvano u vodi, stavite mnogo povrća u taj lonac i napravite obrok bez ulja, da možete ručati, a da se ne opijete. Izbacujemo jaja, mleko takođe“, objašnjava stručnjak. Jedna od zabluda je da se čajevi protiv zatvora moraju koristiti u procesu detoksikacije. Dr Čubrilo slikovito objašnjava šta misli o tome:

„Zabranjeno! Ako voziš magarca umornog i starog, ubićeš ga. Tako je i sa crevima koja ne rade, koja su zatvorena. Zaključana su. Stegnuta. Kad tako voziš creva. umornog magarca zapamti ove reči i nemoj da piješ čaj koji će stimulisati creva, to je kao da pocepaš ta creva, kao da ih stimulišeš da se još više umaraju.Onda creva krvare, a hemoroidi rade jer si ih oterao.

03:10

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.