AKO OSETITE OVO U ŽELUCU, ODMAH KONSULTUJTE STRUČNJAKE: Samo 2 NAMIRNICE mogu da reše problem
Želudac, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

AKO OSETITE OVO U ŽELUCU, ODMAH KONSULTUJTE STRUČNJAKE: Samo 2 NAMIRNICE mogu da reše problem

Želudačna kiselina, iako je neophodna za varenje, često ume da izazove neprijatan osećaj u stomaku prilikom varenja.

Objavljeno:

Veće lučenje želudačne kiseline možed a bude izazvano bakterijskim infekcijama, stresom, čirevima, lekovima… a simptomi visoke koncentracije kiseline u stomaku mogu da budu bol, nadimanje i žgaravica.

Želudačna kiselina neophodna je za varenje, ali ponekad je ćelije koje je proizvode u digestivnom sistemu, izlučuju previše.

Pojačana kiselina u želucu javlja se kada je uvećan nivo hormona za varenje

Na nivo kiseline u stomaku utiče povećan nivo gastrina – hormona koji pomaže varenje. Gastrin proizvode ćelije unutar donjeg dela sluznice želuca u blizini tankog creva ili G ćelije. Ovaj hormon stimuliše stomak da oslobodi želudačnu kiselinu koja pomaže telu da vari hranu i apsorbuje hranljive materije, kao što su aminokiseline i proteini. Hipergastrinemija javlja se kada su nivoi hormona gastrina viši od normalnog. Hipergastrinemija može da izazove ili visok nivo želudačne kiseline (hiperhlorhidrija) ili nizak nivo želudačne kiseline (hipohlorhidrija). Kako hipergastrinemija može da utiče na neku osobu zavisi od prisustva drugih zdravstvenih stanja, eventualnih operacija i lekova koji se uzimaju.

Stomak
foto: Profimedia

Povrće bogato vodom najbolje deluje na želudac opterećen kiselinom

Ćelije, koje oblažu želudac, proizvode hlorovodoničnu kiselinu, koja pomaže u razgradnji hrane na njene najosnovnije komponente potrebne za održavanje života. Postoji veliki broj lekova koji se koriste kako bi se smanjila proizvodnja želudačne kiseline i ublaživili simptomi žgaravice. Međutim, i neke namirnice bogate vodom mogu da pomognu u procesu ublažavanja simptoma žgaravice.

„Vodenaste“ namirnice koje olakšavaju probleme sa pojačanom želudačnom kiselinom deluju tako što razblažuju koncentraciju kiseline u želucu pa samim tim i smanjuju simptome. Kao najefikasnije stručnjaci izdvajaju:

  • svež krastavac
  • celer
Celer
foto: Profimedia

Naravno, osim ovog povrća bogato vodom, kiselinu mogu da razblaže i domaće supie i bujoni, kao i čajevi ili lubenica.

Pojačana kiselina u želucu razblažuje se uz pomoć 2 sveže namirnice

Osim hrane koja može da pogorša gorušicu ima i onih namirnica bogatih vodom, koje mogu da olakšaju ove digestivne probleme.

Krastavac sadrži takozvane proteaze (enzime sa funkcijom cepanja proteina) i pomaže lakšem varenju hranljivih materija bogatih proteinima. Enzimi takođe čiste creva ubijajući bakterije. Pored toga, krastavci spadaju u alkalne namirnice i tako neutrališu kiselinu u organizmu povećanjem pH vrednosti.

04:11

VEĆE ŠANSE ZA TRDUDNOĆU U GODINAMA? U Srbiju uvezen paket reporoduktivnih ćelija; Lekar: VEROVATNOĆA SE POVEĆAVA ZA 10 ODSTO!

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.