MNOGI OD VAS JE IMAJU: Zašto je NULTA POZITIVNA  krvna grupa najčešća? (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

geni ili?

MNOGI OD VAS JE IMAJU: Zašto je NULTA POZITIVNA krvna grupa najčešća? (FOTO) (GIF)

Rh negativni pacijenti mogu da prime samo Rh negativnu krvnu grupu, a Rh pozitivni pacijenti mogu da prime i Rh pozitivnu i Rh negativnu krvnu grupu
Objavljeno:

Gen krvne grupe 0 je recesivan jer je potreban jedan gen za 0 i jedan za A. Tako ostaju antigeni A na membranama ćelija. Zato, da bi neko imao krvnu grupu 0, oba roditelja moraju imati krvnu grupu 0. Takođe, je važno znati da aleli (različite verzije gena koji određuju specifični činioci) ne pojavljuju jednako učestalo u genetskom materijalu. To znači da će osoba sa činiocima AA ili Ai imati krvnu grupu A; BB ili Bi će stvoriti krvnu grupu B; AB će stvoriti krvnu grupu AB; a ii će stvoriti krvnu grupu 0.

foto: Thinkstock

Aleli i su češći od A, koji je pak češći od B. Drugim rečima, u genetskom materijalu nalazi se puno i alela tako da se kombinacija ii pojavljuje češće od AA ili Ai. Verovatnost sparivanja ii je veća od sparivanja Ai, zbog čega je krvna grupa 0 najčešća.

foto: giphy

Bonus video:

Način na koji držite čašu vas TOTALNO OTKRIVA!

Ko voli da tračari, ko je toliko sramežljiv da se krije iza pića, a ko je zavodnica? Sve to, ali i još mnogo toga o nekome možete saznati ako pogledate kako ispija piće.

(Espreeso.rs / Izvor: zadovoljnadnevnik.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.