Ima li razlike između smeđih i belih jaja?
Foto: Shutterstock

sveže ili staro?

Ima li razlike između smeđih i belih jaja?

Kada razbijete sveže jaje belance je pomalo mutno, a kod starijeg je skoro prozirno. Pokvarena jaja će uvek isplivati kad ih cela potopite u vodu
Objavljeno: 23:48h

Bela jaja nose kokoške koje imaju belo perje. Kokoške koje imaju tamnije perje nose smeđa jaja.

U SAD-u su bela jaja godinama u ponudi baš poput smeđih, a kod nas je to jedan od noviteta na tržištu. Na policama američkih prodavnica jaja sa smeđom ljuskom često imaju višu cenu, što kupce navodi na to da su zdravija ili bolja, ali to nije istina.

foto: Thinkstock

Obično su vrste kokoški koje nose smeđa jaja veće, više jedu pa je i proizvodnja na kraju skuplja, a to se odražava na konačnoj ceni jaja. Nutricionisti kažu da su smeđa i bela jaja jednaka u pogledu hranjivosti: imaju oko 70 kalorija, šest grama proteina i količinu vitamina B.

foto: giphy

Kod daljih poređenja nema razlike u tvrdoći ljuske. Ako ste ponekad primetili tvrđu ljusku kod smeđih jaja, razlog za to je isti kao i kada je ljuska čvršća kod belih. Mlade koke nose jaja s tvrđim ljuskama, a one starije s nešto mekšim.

Stručnjaci se slažu da je jedina razlika što su kokoške u prirodnom uzgoju najčešće s tamnim perjem, a to utiče na kvalitet jaja pa bi se moglo zaključiti da ćete pre naći bolja jaja s tamnom ljuskom.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.