Da li su priče o doručku kao najvažnijem obroku obična laž? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

kako ti najviše prija

Da li su priče o doručku kao najvažnijem obroku obična laž? (FOTO) (GIF)

Ako ne volite da jedete ujutru i teško vam je da se naterate da bilo šta stavite usta, ovo su lepe vesti za vas
Objavljeno:

U svom istraživanju citirao je profesora Džensa Kristijansena s danskog instituta u Arhusu, koji jes proveo istraživanje sa 13 odraslih osoba koje imaju dijabetes tipa 2. Dok su jedni konzumirali sva tri obroka dnevno, od drugih je zatraženo da preskoče doručak i da imaju bogatiji ručak i večeru, a obe grupe ispitanika su unosile isti broj kalorija.

foto: giphy

Zaključci istraživanja su jednaki sa Kelijevim, nivo glukoze u krvi opasno poraste nakon konzumiranja doručka i više je promenjiva tokom dana, dok u slučajevima kada ispitanici nisu jeli doručak nivo krvi nakon jela ne bi toliko jako porastao i da bi se glukoza postepeno povećavala. Ova saznanja su veoma bitna jer mogu da smanje rizik od srčanog udara.

foto: Profimedia

Zašto je lošije da jedemo ujutro nego kasnije tokom dana?

Razlog se krije u bioritmu, a on određuje opuštanje hormona koji regulišu telo. Jedan od tih hormona je kortizol, hormon za uzbunu koji je tokom jutra povišeniji i pomaže da se razbudimo, a tokom večeri se snižava da bismo lakše zaspali. Kortizol tokom jutra deluje tako što se odupire insulinu i povećava nivo šećera u krvi, stoga, ako jedete ujutro, dodatno ćete povisiti šećer.

foto: giphy

Nije poznato da li doručak pomaže u mršavljenju Osim što konzumiranje doručka može biti opasno jer povećava nivo šećera u krvi, isto tako taj glukozni skok pospešuje apetit. Svi govori o tome da doručak pomaže u mršavljenju, jer kasnije tokom dana imate potrebu da jedete manje, ali izgleda da to nije tačno. Osobe koje doručkuju na kraju dana unesu više kalorija. Ako za doručak unesete 250 kalorija, to ne znači da ćete za ručak uneti 250 kalorija manje. Takođe, veliki broj osoba koje redovno doručkuju oseća nalete gladi već oko podneva i poslepodneva između 15 i 16.30 sati.

foto: Profimedia

Koji su glavni učinci doručka na telo? Keli tvrdi da se učinci doručka na telo mogu svesti na tri osnovna: 1. Doručak povećava nivo šećera u krvi, što može biti opasno 2. Doručak povećava unos kalorija, što takođermože biti opasno za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 3. Doručak povećava osećaj gladi.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.