Zašto nije dobro operisati slepo crevo? (FOTO)
Foto: Thinkstock

KORISTAN MALI

Zašto nije dobro operisati slepo crevo? (FOTO)

Mislilo se da je ovaj organ tokom evolucije prestao da bude koristan jer smo se prilagodili novom načinu života, ali novija istraživanja govore nešto drugo...
Objavljeno: 07:02h

Studija čiji su rezultati nedavno objavljeni upućuje na to da slepo crevo nema nikakve veze s probavom, već je važan sekundarni imuni organ, odnosno ‚‚skladište" crevnih bakterija koje podstiču odbranu organizma od raznih bolesti.

foto: Shutterstock

Još 2007. grupa naučnika je iznela pretpostavku po kojoj crvuljak možda služi kao ‚‚skladište" dobrih bakterija, a danas doktor Heder Smit s američkog instituta Midvestern u Arizoni ima više dokaza koje iznesenoj pretpostavci idu u prilog. Ono pomaže u obnovi crevne flore nakon bolesti poput dizenterije i kolere.

foto: Thinkstock

Doktor Smit je istakla da se u njemu nalaze rezerve dobrih bakterija koje čekaju svoj trenutak da uđu u digestivni trakt i popune mesta koja su upražnjena zbog bolesti. Ona je proučila 533 vrste susara iz životinjskog sveta, proveravajući imaju li apendiks. Ustanovili su da kod onih životinja kod kojih se taj organ razvio, kasnije gotovo nikad nije u potpunosti ni nestao, što je, po njihovom mišljenju snažan argument koji upućuje na to da ima funkciju.

foto: Shutterstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.