Zašto nije dobro operisati slepo crevo? (FOTO)
Foto: Thinkstock

KORISTAN MALI

Zašto nije dobro operisati slepo crevo? (FOTO)

Mislilo se da je ovaj organ tokom evolucije prestao da bude koristan jer smo se prilagodili novom načinu života, ali novija istraživanja govore nešto drugo...
Objavljeno: 07:02h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jedna od prvih stvari koju naučite na temu bilologije i anatomije je da ljudski organizam ima brojne zakržljale organe - crvuljak ili slepo crevo, trticu, umnjake...

Posle ovoga više nikad nećete nositi novu odeću, a da je prvo ne operete! (FOTO) (GIF)

Ovi organi su tokom evolucije prestali da budu korisni jer smo se prilagodili novom načinu života, ali američki naučnici su nedavno potvrdili raniju pretpostavku po kojoj slepo crevo i nije tako beskorisno kao što smo mislili.

5 najboljih bakinih trikova za lečenje zimskih bolesti (FOTO) (GIF)

foto: Profimedia

Za razliku od umnjaka od kojih i danas možemo imati više štete nego koristi, ljudski crvuljak je, više od nepotrebne ‚‚tempirane bombe" u abdomenu. Nova studija je pokazala da služi za obavljanje važne biološke funkcije. Apendiks, crvuljak ili slepo crievo nenametljivo pomaže u tome da se pod kontrolom održi imuni sustav.

foto: Profimedia

Funkcionalnost apendiksa dugo je zbunjivala naučnike. Čarls Darvin je verovao je da je reč o atavizmu iz prošlosti kada je našim precima služio za probavljanje biljne hrane. Ta se pretpostavka kasnije nametnula kao vodeća hipoteza.

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.