5 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA TO DA IMATE POVIŠEN ŠEĆER U KRVI: Slušajte svoje telo, UPOZORAVA VAS!
Dijabetes, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

5 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA TO DA IMATE POVIŠEN ŠEĆER U KRVI: Slušajte svoje telo, UPOZORAVA VAS!

Važno je da ih prepoznate i ne zanemarite

Objavljeno:

Simptomi povišenog šećera u krvi ne ispoljavaju se odmah, a sam poremećaj nastaje tokom dužeg perioda. Dijabetes se ne javlja preko noći i jako je bitno redovnim kontrolama proveravati da li je sve u redu.

Povišen šećer može imati negativan uticaj i na nervni sistem, krvne sudove i ostale organe. Ukoliko vam se javljaju neki od ovih simptoma to može ukazivati da je glukoza u vašoj krvi poremećena.

1. Konstantna žeđ i učestalo mokrenje

Ovo se dešava kada ćelije pankreasa ne mogu stvoriti dovoljno insulina, pa glukoza ne može ući u ćelije i ostaje neiskorišćena i nagomilava se u krvi. Tada bubrezi moraju raditi brže kako bi uspeli da apsorbuju količinu glukoze. Intenzivan rad bubrega automatski izaziva i češće mokrenje. Zbog svega ovoga možete da osećate neutoljivu žeđ i potrebu da stalno odlazite do toaleta.

2. Suva usta

Pojačanim izbacivanjem tečnosti vaše telo će težiti da vrati nivo hidratacije koji mu je potreban. Suva usta su jedan od najčešćih znakova da je poremećen nivo šećera u krvi.

3. Pojačana glad

Uzrok ovog simptoma je skoro isti kao i kod prethodnog. Naime, kad se ne stvara dovoljno insulina i kada glukoza ne može ući u ćelije, one ostaju bez neophodne materije koja im daje energiju. Kada ćelije ostanu bez glukoze, one će slati signal i vaše telo će osećati glad.

4. Umor

U tesnoj je vezi sa prethodnim simptomom. Kada je glukozi onemogućen ulazak u ćeliju, osećaćete se bez energije. Paradoksalno, šećer daje energiju vašem organizmu, ali onda kada vaš insulin i pankreas uravnoteženo funkcionišu.

1 / 7 Foto: Profimedia

5. Problemi sa vidom

Ovde problemi sa vidom podrazumevaju zamućenje koje traje, uglavnom, kratko. Hiperglikemija (drugi naziv za povišen šećer u krvi) vremenom može da ošteti vid, jer krv nije u mogućnosti da dođe do malih kapilara u očima zvog gustine i sastava krvi uzrokovanog visokom koncentracijom glukoze.

Ovi, ali i drugi simptomi poput loše memorije, krvarenja desni ili poremećaja rada sistema za varenje mogu biti ozbiljna upozorenja organizma. Ukoliko ih osetite ili primetite da duže traju, obavezno proverite krvnu sliku.

(Espreso/Magazin novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.