IZBEGNITE OVE GREŠKE U 2019: Izgledajte bolje nego ikad pre, MOGUĆE JE!
Pogrešna frizura ili odabir odeće znaju imati kontraefekt od onog što je bila namera, Foto: Profimedia

nije sve za svakoga

IZBEGNITE OVE GREŠKE U 2019: Izgledajte bolje nego ikad pre, MOGUĆE JE!

Ovo je 18 najčešćih grešaka prilikom uređivanja te saveti stručnjaka za njihovo izbegavanje

Objavljeno:

Pogrešna frizura ili odabir odeće znaju imati kontraefekt od onog što je bila namera. Ovih 18 grešaka ljude jako 'postara' i umesto da izgledaju bolje, na kraju izgledaju umorno i barem 10 godina starije..

Dobar izbor odeće i šminke na ženi može istaknuti prednosti i vizualno je pomladiti. S druge strane, pogrešni krojevi haljina i pantalona naglašavaju upravo ono što bi trebalo sakriti, a isto je i sa šminkom - ne pristaju sve boje i stilovi svim nijansama tena pa i tu žene trebaju biti mudre kako si ne bi dodale godine.

1. Premoderna odeća

Svaka žena voli izgledati moderno, ali ulaganje u trendi komade dugoročno nije isplativo jer se moda menja neverojatnom brzinom pa nešto što je u jednome trenutku apsolutni hit, već u drugome može izgledati smešno.

Zato je bolje ulagati u klasičniju odeću jer se u njoj uvek može izgledati dobro. Preporučuje se u ormaru imati kožu, vojnički, cvetni i karirani uzorak, visoko rezane haljine i majice te uske suknje i pantalone po meri - to je uvek u modi.

2. Nošenje stare odeće koja više ne odgovara

Mnoge žene sklone su čuvanju odeće koju su neada davno kupile i potrošile "brdo" novca na nju ili su je, pak, dobile na poklon pa ima sentimentalnu vrednost. U svakom slučaju, ona više ne odgovara godinama ili figuri.

Takvu je odeću bolje donirati u dobrotvorne svrhe, prodati "second-hand" trgovini ili je spremiti za uspomenu, ali je nipošto ne nositi.

3. Preduga kosa

Duga se kosa najčešće povezuje s mladošću, dok je kratka rezervirana za starije žene. Za to postoji i valjan razlog - lice s godinama gubi masnoću te se opušta i biva mršavije, što nošenje duge frizure samo dodatno naglašava.

Kosa se, poput odeće, treba prilagoditi dobi. Frizure u razini lica ili eventualno do ramena čine lice okruglijim, a time i mlađim.

4. Stroge crne linije ispod očiju

Osim što ih je teško precizno povući, na ženama u godinama istaknute linije crnim tušem za oči ne djeluju nimalo zavodljivo, već, naprotiv, naglašavaju bore i nepravilnosti na licu. Umesto crne, preporučuje se koristiti tamnosmeđu ili sivu boju jer deluje "mekše". Takođe, bolje je rešenje suva olovka nego tuš za oči, piše Healt.

5. Preterano sunčanje

Preplanuli ten kratkoročno ulepšava i pomlađuje izgled, ali na duge staze preveliko izlaganje suncu deluje upravo suprotno. Ultraljubičasto zračenje osiromašuje stanice kože "ubijajući" kolagen koji je zaslužan za njenu elastičnost.

Uzrokuje i gubitak pigmenta, zbog čega se javljaju trajne crne mrlje koje vizualno dodaju godine. Posledice su vidljive nakon svega nekoliko dana sunčanja bez zaštite. Uvek valja kožu štititi od sunca adekvatnim losionom sa zaštitnim faktorom.

6. Ignorirsanje ruku, vrata i dekoltea

Ako se i štite redovno od sunca, mnogi zaboravljaju na ova tri dela tela, a koža je na njima izrazito osetljiva i tanka. Često je slučaj da su ruke, vrat i dekolte ispunjeniji borama nego lice, a to je posledica isključivo nepravilne ili nedovoljne njege.

Osim zaštite od sunca, kožu treba njegovati i hranjivim dnevnim kremama kako bi što duže ostala meka, glatka i blistava.

7. Preuska ili preširoka odeća

Ekstremi nikad nisu dobri, pogotovo ako je reč o odeći. Umerenost je ključ svega jer preusko, preširoko, predugo i prekratko privlače negativnu pažnju, kažu psiholozi. Stvar je još gora ako žena odene nešto takvo, a iz nje zrači nesigurnost.

Sve što se nosi, treba se nositi sa stilom i samopouzdanjem, zato je od presudne važnosti da je odeća udobna, da nigde ne stiska, ali i ne ispada.

8. Nenošenje remena

Kod široke odeće, koja je udobna, ali ne laska figuri, preporučuje se stezanje u struku remenom jer se na taj način vizualno stvara struk i deluje vitkije. Najbolje je birati remen u kontrastnoj boji od majice, tunike ili haljine.

Ovaj modni dodatak odlično se kombinuje i uz kapute, samo je preko kaputa poželjno nositi što širi remen da se ne stvaraju "šlaufi" preko debelog materijala.

9. Taman ruž za usne

Lepo oblikovane usne pridonose mladosti i lepoti, ali s odabirom boje lako se može pogrešiti. Pretaman ili, pak, presvetao ruž čini zrelije žene starijima, stoga valja birati boje koje su tek za nijansu ili dve tamnije od prirodne boje usana.

Takođe je preporuka da se najpre olovkom za usne iscrtaju rubovi, a potom se unutrašnjost ispuni neutralnim ružem ili, još bolje, samo sjajem.

10. Previše pudera

Rešenje za prikrivanje bora na licu nipošto nije debeli sloj pudera. To, naprotiv, može samo pogoršati situaciju, jer puder ulazi u sitne udubine i tako ih zbog kontrasta samo dodatno naglašava.

Poželjno je umereno naneti puder onde gde treba i pritom upotrebljavati samo tekući ili onaj u kremi jer suvi puder u prahu ili kamenu isušuje kožu, a to definitivno nije ono što treba zrelom licu. Također valja uvek iznova birati i nijansu pudera iz razloga što se koža s godinama menja i ne zadržava celoga života istu nijansu.

11. Preterivanje s rumenilom

Naglašeni rumeni obrazi ne samo da u današnje vreme izgledaju loše, već i odaju dojam starije gospođe. Nekada su tamna rumenila bila "in" i vredeo je pravilo preterivanja, ali danas manje znači više, zato je na obraze dovoljno naneti bronzer na liniju kose i čeljusti te malo rumenila u kremi na jagodice lica. Što prirodnije, to mlađe!

12. Svetlucave senke za oči

Žene koje žele da izgledaju mlađe, trebaju se kloniti svjetlucavih senki s efektom inja ili prelijevanja boja. Formule koje na bilo koji način reflektuju svetlo, naglašavaju bore i nepravilnosti. Bolje su rešenje mat senke preko celih kapaka i tek mrvica senke u unutarnje kutove očiju.

13. Neodgovarajuća krema za lice

Koža se s godinama isušuje pa su kreme za lice sve važnije. Međutim, mnoge žene ne znaju izabrati odgovarajuću njegu za sebe. Lice treba tretirati laganim formulama koje ne začepljuju pore i tako uzrokuju ubrzano starenje kože.

Preporučuje se nanošenje netom posle tuširanja, jer tada je koži najpotrebnija hidratacija. Šminkanje bez dobre podloge može učiniti samo gore.

14. Nekorištenje šminke uopštee

Kao što previše šminke vizualno dodaje godine licu, isti učinak ima i premalo šminke. Linija usana se posvetljuje starenjem, kao i obrve te trepavice, stoga žene koje vole prirodan izgled deluju starije i zapušteno.

Šminka treba u određenoj mjeri istaknuti zone lica kako bi one "oživele" i delovale sveže. U tome, naravno, ne valja preterivati.

15. Neodevanje u skladu s godinama

Nošenje odeće kakvu biraju tinejdžerke i devojke u dvadesetima nije preporuka za zrele žene koje misle kako na taj način deluju mlađe. Stvarnost je, zapravo, potpuno suprotna. Žena u 50-ima koja nosi podrapane traperice svakako će privući pažnju, ali ne pozitivnu, već će izgledati jeftino ili smešno. Nesklad može biti brutalan i samo pojačati pojam starosti.

16. Nesklad gornjeg i donjeg dela

Važno je stvoriti balans prilikom biranja odeće i to vredi za sve dobne skupine. Ako je majica uska, donji deo treba biti opušteniji i obrnuto - vrećast gornji deo zahteva uske pantalone ili majice. Ne samo da takav stil briše godine, već i naglašava telesne vrline te prekriva mane.

17. Zlostavljanje očiju

Koža oko očiju je izrazito osetljiva, ali upravo je to predeo s kojim su žene najgrublje. S ciljem da ih što više njeguju, nanose kojekakve preparate na oči, od krema, pilinga, maski i sličnoga.

To je, zapravo, loše jer svakim nanošenjem ta se tanka koža pritišće, štipa, gnječi i bocka. Osim što se tako potiče stvaranje bora, koža postaje crvena i oči deluju podbuhlo. Za uklanjanje šminke naveče savetuje se koristiti nežne odstranjivače i meku vatu, a svakako izbjegavati platnene maramice.

18. Jarke boje

"Drečavi" odevni predmeti nisu za žene koje nemaju idealnu figuru jer oni privlače pažnju upravo onde gde ne treba. Umesto povodljivosti za modnim trendovima, pametnije je kupovati odeću u neutralnijim bojama poput crne, mornarsko plave, sive, maslinaste, smeđe te bele, a dopušteno je poigrati se i s crvenom, zelenom te ljubičastom. Ipak, ljubiteljice "živih" boja mogu si priuštiti takve modne dodatke, primerice torbicu, naušnice ili cipele.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.