ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Prepuštala se plimi, to je sve - MIRNI DANI NA KLIŠIJU
Ilustracija, Foto: Profimedia, Delfi

BITNIČKA KNJIŽEVNOST

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Prepuštala se plimi, to je sve - MIRNI DANI NA KLIŠIJU

Nakon razvoda, deceniju pre Drugog svetskog rata proveo je uglavnom boemski u Parizu, gde je radio kao novinar i napisao više od 36 knjiga

Objavljeno:

Današnja Espreso preporuka za čitanje za vas je roman "Mirni dani na Klišiju", američkog pisca Henrija Milera.

Henri Miler (Njujork, 1891 – Pacifik Palisejds, 1980), jedan od najznačajnijih američkih pisaca dvadesetog veka, proveo je detinjstvo i ranu mladost u Bruklinu. Nakon razvoda, deceniju pre Drugog svetskog rata proveo je uglavnom boemski u Parizu, gde je radio kao novinar i napisao više od 36 knjiga.

Među njima je i roman "Mirni dani na Klišiju".

"Nikakvi joj crvi nisu nagrizali savest, nije bilo tih briga kojih nije mogla da se otarasi. Prepuštala se plimi, to je sve. Neće rađati decu, neće dodati baš ništa opštem dobru, neće ostaviti nikakvog traga za sobom na ovom svetu. Ali kud god krene, učiniće život lakšim, privlačnijim, mirisnijim. A to nije mala stvar. Prilikom svakog rastanka s njom osećao bih da sam dobro proveo dan. Želeo sam da mogu i ja tako lako i prirodno da prihvatam život."

Henri Miler
foto: Printscreen/Instagram

Ovo je jedan od onih romana posle kog se uhvatite za glavu i kažete sebi "šta pročitah". Kratak i jasan roman, bez nepotrebnih rečenica, mada i ne baš poučan. Bukovski je tvrdio da ne voli Milera, ali je oligledno lagao jer u njegovim delima često možete da se spotaknete i razmišljanja Henrija.

Ovo je topla preporuka za sve koji volite bitničku književnost!

Pišite na u komentarima vaše preporuke!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.