ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Centralna tema stvaralaštva Dostojevskog - PONIŽENI I UVREĐENI
Ilustracija, Foto: Espreso ilustracija

JEDNA OD ONIH KOJE SU NA OBAVEZNOM SPISKU

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Centralna tema stvaralaštva Dostojevskog - PONIŽENI I UVREĐENI

Prvi veliki roman u kome je Dostojevski počeo da istražuje neke teme ili likove koje će razvijati u svojim kasnijim delima

Objavljeno:

Espreso preporuka za čitanje za danas je roman Fjodora M. Dostojevskog koji je prvi put izdat 1861. godine.

"Poniženi i uvređeni" nije samo naslov knjige, već centralna tema stvaralaštva Dostojevskog. Oni su njegovi junaci, njegova ljubav i njegova rana. On je njihov brailac pred porotom čitalaca i nepotkupljivi sudija njihovih tlačitelja.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (11.11. 1821. - 9.2. 1881.) je ruski književnik poznat kao jedan od prvih predstavnika psihološkog realizma u evropskoj književnosti.

Prvi veliki roman u kome je Dostojevski počeo da istražuje neke teme ili likove koje će razvijati u svojim kasnijim delima. Priča koja na realističan način govori o ljubavi, porodici i praštanju. Nataša napušta svoj dom i beži sa Aljošom, sinom kneza Valkovskog. Svi je osuđuju, otac je kune, a jedinu utehu joj pruža prijatelj iz detinjstva, Ivan koji je iskreno zaljubljen u nju. Aljoša je mladić sa kojim se lako manipuliše, naročito je popustljiv kada je u pitanju njegov otac. Valkovski ga nagovara da napusti Natašu, jer mu ne odgovara njegovo poreklo. Aljoša nije sposoban da se odupre ocu i ženi se Katarinom, bogatom princezom. Roman koji je izgrađen na principu detektivskog romana kroz koji se prepliću večne teme. Dostojevski je kao veliki umetnik humanista, ovom knjigom, pored Zapisa iz mrtvog doma, smelo kaže da oni što tlače, ponižavaju i vređaju, neminovno seju gnev, koji zakonito prerasta u otpor etici praštanja, u nemirenje do smrti.

Pišite nam komentarima svoje preporuke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.