Beograđanka na Nepalu: Kad sam videla ovo  shvatila sam da je Karton siti FENSI (FOTO)
Foto: Ivana Kovačević

na vrhu sveta

Beograđanka na Nepalu: Kad sam videla ovo shvatila sam da je Karton siti FENSI (FOTO)

Nepal, iz ugla jedne sasvim obične devojke.
Objavljeno: 22:18h

Stepenice! Svuda stepenice i penjanje! Ne, ne možete da shvatite koja količina stepenica. Tako je bilo i kada smo otišli do budističkog hrama majmuna, Svajambunat, koji se nalazi na jednom od brda blizu centra grada. Pretpostavljate da se do hrama penje i da ima hiljade stepenika do vrha, a usput, dok se penjete, na vas skaču majmuni, pokušavaju da vam otmu hranu, rančeve, fotoaparate.

foto: Ivana Kovačević

Bili smo smesteni u srcu grada, nekadašnjem hipi delu Tamelu, u kome smo provodili najveći deo slobodnog vremena.Tamelu čini nekoliko ulica prepunih šarenih radnji, ukusne ulične klope i interesantnih barova. Inače, hipici su šezdesetih godina dolazili za Nepal, ovde im je bilo dopusteno da žive život kakav žele.

foto: Ivana Kovačević

Sve je veoma jeftino, za život nije potrebno mnogo, a do “trave” i ostalih opijata se lako dolazilo.

Jela su im uglavnom ljuta, pa morate da im naglasite da ne zaljute kao što znaju. Everest, domaće pivo, ocenili smo kao dobro i koristili ga u razumnim količinama da speremo prašinu iz grla. Inače, alkohol za razliku od svega ostalog nije jeftin. Nacionalno jelo je momo, liči na raviole koje pune mesom ili povrćem i stvarno je za svaku preporuku. Takođe, jako su mi se dopale ćuftice u nekom slatko-kiselom crvenom sosu.

Katmandu ima tri trga jer obuhvata još dva grada, Patan i Bhaktapur. Svi imaju staru palatu, trg i mnoštvo hramova.

Bhaktapur je zapravo grad za sebe. Lavlja vrata, Zlatna kapija, Galerja umetnosti i Nijatapola hram su nas ostavili bez daha.

foto: Ivana Kovačević

Na Nepalu necete moći da idete u standarni šoping ali zato možete da pazarite najbolju pašminu..

Šta je Pašmina?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.