Uručene muzičke nagrade GODUM - DOBITNICI TOČAK, RIBLJA ČORBA, SARS, VASIL, KVARTET DRAGANA ĆALINE, BUČ KESIDI...
Foto: Promo

nagrade

Uručene muzičke nagrade GODUM - DOBITNICI TOČAK, RIBLJA ČORBA, SARS, VASIL, KVARTET DRAGANA ĆALINE, BUČ KESIDI...

"Da bi čovek došao do uspeha, prvo mora da dođe do sebe", izjavio je Radomir Mihailović Točak, dobitnik Nagrade za životno delo.

Objavljeno: 11:29h

Treća po redu godišnja dodela nagrada GODUM Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije održana je u sredu uveče na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212, gde je nagradu za životno delo dobio je gitarista i vođa grupe Smak, Radomir Mihailović Točak.

Za najbolju rok grupu za proteklu 2019. godinu proglašena je Riblja čorba, dok je nagrada za Pop muziku otišla u ruke sastavu S.A.R.S. Posebnu Povelju za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike primio je i novinar redakcije za kulturu agencije Tanjug, Ivan Makragić, za publicistiku i autorski angažman oko pisanja za specijalizovani portal Music Pocket.

Da bi čovek došao do uspeha, prvo mora da dođe do sebe, nekada su to bile reči gospodina Mihailovića, na šta je podsetio voditelj večeri Miloš Milovanović i istakao ogroman značaj koji Točak ima u istoriji jugoslovenskog rokenrola i šumadijskog bluza, budući da je, iako rođen u Čačku, odrastao i stvarao u Kragujevcu.

Legendarni gitarista objasnio je da je u ovo vreme korone i teške situacije za muzičare kada praktično sve stoji i nema nastupa, došlo vreme sabiranja, i zato je ponosan da je među odabranima na ovoj sceni za nagrade.

Vođa Riblje čorbe, Bora Đorđević nije bio prisutan, ali se obratio putem video linka, iz svog doma u Sloveniji, gde već godinama živi.

"Hvala vam za nagradu grupa godine, nadam se da smo je i zaslužili, imali smo puno koncerata i odličan album 'Da tebe nije', a posebno mi je drago što je dobitnik nagrade i Točak, moj Čačanin i zemljak, tako da ove noći odoše dve nagrade u Čačak", u svom stilu je iskazao zahvalnost pevač i lider rok grupe, osnovane davne 1978. godine.

Miša Aleksić, član Riblje čorbe i bas gitarista benda od osnivanja podsetio je na to da su svi iz benda ponikli u Džez udruženju davnih 70-ih godina, kada su i napravili prve muzičke korake.

Predsednik Udruženja muzičara Ivan Ilić odmah je istakao da je GODUM ove godine bez publike, u svedenom izdanju, a da je neophodno da se pruži podrška muzičarima na ovaj način koji mnogo manje rade ove godine usled pandemije i pitanje je kako će sve to izgledati i u narednim mesecima.

Nagradu za najbolji džez sastav dobio je Kvartet Dragana Ćaline, a nagradu za najbolje mlade snage elektro pop rok grupa "Buč Kesidi" iz Pančeva.

Povelje su dodeljene i za najemitovanija dela, tako je u sferi džeza nagradu odnela pesma "Perdao" koju izvodi "Vasil Hadžimanov bend" (sa Senkom i Biserom Veletanlić) a Vasil je lično preuzeo priznanje, a u oblasti pop muzike još jednu nagradu odnela je grupa SARS za pesmu Lutka, kao i Željko Joksimović za pesmu Milimetar.

Dobitnici povelja za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike su, osim Ivana Makragića još i Vlada Marić, diskografska kuća Multimedia Music, bluz i džez festival iz Kosovske Mitrovice - North City, Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI i Sokoj, kao i bluz muzičar Dragan Marković Mare, vođa grupe Di Luna Blues Band.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.