Poznati glumac bio meta terorista: Kako je Laušević završio u otetom avionu!?
Foto: Dragana Udovičić

jedva se izvukoše!

Poznati glumac bio meta terorista: Kako je Laušević završio u otetom avionu!?

Dvojica su izvadila pištolje, a jedan nož. Počeli su da galame i vitlaju oružjem, da psuju i prete da će početi da ubijaju ako iko prstom mrdne, a od onih koji su sedeli u prvim redovima zahtevali su da se premeste pozadi
Objavljeno: 17:45h

Kad su ispraznili prvih nekoliko redova u avionu, otmičari su se stuštili ka pilotskoj kabini i kapetanu saopštili da oni sad komanduju i naredili mu da umesto ka Beogradu avion usmeri ka Italiji, ka jednom od aerodroma na jugu, gde će, ako sve bude po njihovom planu, osloboditi putnike i sa posadom i rezervoarima punim goriva nastaviti let.

foto: Milan Obradović

Na mig pilota Ljubomira Zekavice kopilot Mirko Pintar je uspeo neprimećeno da pošalje tajnu šifru i javi da je avion otet. Na poruku je prva reagovala kontrola leta na dubrovačkom aerodromu i zatražila potvrdu od posade. Kad je potvrda ubrzo stigla, sve kontrole avio-saobraćaja u Jugoslaviji i svim susednim zemljama začas su saznale da je „Jatov“ “boing 727” u rukama otmičara i da leti prema jugu Italije.

Iznad Italije otmičari su promenili plan i naredili pilotu da ih vozi u Izrael. Posle dužeg natezanja, grčke vlasti su im dozvolile da u Atini uzmu gorivo i nastave let, ali su im Izraelci zabranili ulazak u svoj vazdušni prostor. Pod pretnjom dva „fantoma” izraelskog ratnog vazduhoplovstva, u zoru narednog dana sleteli su u Larnaku na Kipru.

Putnici su na aerodromu uspeli da pobegnu otmičarima tako što su izazvali požar u avionu, a u svemu su im pomogle stjuardese. Jelić je kasnije osuđen na osam, a saučesnici na pet i tri godine zatvora. Jelić je tvrdio da je iza ove otmice stajala teroristička grupa Bader-Majnhof.

(Espreso.co.rs / Alo)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.