Zavisnost, HIV, rak i odlazak crne princeze: SVE SMRTI EKATARINE VELIKE!
Foto: Wikipedia

Tuga

Zavisnost, HIV, rak i odlazak crne princeze: SVE SMRTI EKATARINE VELIKE!

Grupa Ekatarina Velika zaslužna je za transformaciju jugoslovenske muzičke scene krajem osamdesetih
Objavljeno:

3. Milan Mladenović

Milan Mladenović umro je krajem 1994. godine od raka štitne šlezde. Neki će reći da je njegova smrt bila prekretnica u karijeri preživelih članova, a posebno Crne princeze Margite Stefanović.

4. Margita Stefanović

Magi je rođena u proleće 1959. godine, duge crne kose i gotovo neverovatne harizme, bila je ikona jugoslovenskog rokenrola osamdesetih. Ona je bila deo beogradskog boemsko-umetničkog kruga, istog onog kojem su pripadali i ostali članovi grupe. Publika je u njenom odnosu prema klavijaturama videla pravu pokretačku energiju grupe. Magi je bila umetnička duša, školovana pijanistkinja i kompozitorka.

"U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim područjima umetnosti i života", tvrdila je jednom prilikom Magi.

Poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Krajem 2002. godine umrla je u klinici za zarazne bolesti u Beogradu u 43. godini života.

Šest godina kasnije, u knjizi Aleksandra Ilića, potvrđeno je da je zbog intravenoznog korišćenja droga zaražena HIV-om.

Crna princeza jugoslovenskog novog talasa umrla je u neljudskim uslovima, a iza nje ostalo je bogato muzičko nasledstvo. I danas se sluša njena muzika, a albumi EKV-a možda su danas čak i više cenjeni nego dok su članovi grupe bili živi.

(Espreso.co.rs/Express.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.