ESPRESO VAS VODI U POZORIŠTE: Poklanjamo 3x2 karte za predstave u Pozorištu na Terazijama
Mister Dolar, Foto: Promo

za drage čitaoce

ESPRESO VAS VODI U POZORIŠTE: Poklanjamo 3x2 karte za predstave u Pozorištu na Terazijama

Tri popularne predstave od 28. do 31. oktobra

Objavljeno: 15:47h

Poklanjamo po dve karte za svaku od sledećih predstava:

  • MISTER DOLAR, 28.10. u 19.30 (nedelja)
  • PRODUCENTI, 30.10. u 19.30 (utorak)
  • CHICAGO, 31.10. u 19.30 (sreda)

Prva tri čitaoca koji ostave komentar na ovom Facebook postu i jave nam se u inbox facebook stranice Espreso Kultura sa napomenom za koju predstavu se javljaju, uz puno ime i prezime dobijaju dve karte!

MISTER DOLAR:

Da li je moguće da se od vremena kada je Branislav Nušić napisao MISTER DOLARA ništa bitno nije dogodilo u društvu u kome je sve podređeno materijalnim interesima u čemu ugled, poštenje i moral ne znače gotovo ništa?

Prikazujući živopisnu galeriju mračnih tipova, skorojevića i lažnih buržuja koji sa lakovernošću prouzrokovanom njihovom vlastitom pohlepom i požudom, stvaraju lažnog idola, kao da smo posegli za jednom od brojnih afera kojima smo zapljusnuti u višedecenijskom stvaranju moderne države.

Nama je pripala uloga da se, posredstvom nekih zavodljivijih stvari, muzike i koreografije, nađemo na vetrometini igre prepoznavanja, na “putu u visoko društvo”.

PRODUCENTI:

Producenti”, mjuzikl premijerno izveden na Brodveju 19. aprila 2001. godine, nastao je na osnovu istoimenog filma Mela Bruksa iz 1968. godine. Ova predstava, sa Metju Broderikom i Natanom Lejnom u naslovnim ulogama, izvedena je 2 502 puta i prevedena na 15 svetskih jezika. Uspeh potvrđuju brojne turneje po svetu i internacionalne produkcije: Sidnej, Toronto, Berlin, Tel Aviv, Tokio, Osaka, Budimpešta, Madrid, Milano, Bratislava, Beč, Atina, Kopenhagen, Meksiko Siti, Moskva, Prag…

Dva dana nakon premijere 2001. godine, “Producenti” su oborili rekord najveće prodaje karata na blagajni u jednom danu – preko 3 miliona dolara. Nakon samo dve godine, oborili su sopstveni rekord i postavili novi- preko 3,5 miliona dolara prihoda od prodaje karata u samo jedanom danu!

Na dodeli Toni nagrada 2001. godine, “Producenti” su osvojili 12 nagrada (od ukupno 15 nominacija): najbolji mjuzikl, libreto, originalna partitura, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, sporedna ženska uloga, scenografija, kostim, koreografija, dizajn svetla, orkestracija i režija. Na ovaj način su oborili rekord u broju nagrada koji je 37 godina držao mjuzikl “Hello Dolly!” koji je osvojio 10 nagrada.

ČIKAGO:

Čikago je jedan od najpopularnijih brodvejskih mjuzikala u kome se prepliću strast, požuda, spletke, ubistva, šou bizsnis i potkupljive sudije i advokati. Ovaj visokokvalitetni brodvejski hit kroz mnoštvo muzičkih hitova poput “Sav taj džez”, i niza ekspresivnih i visokokvalitetnih koreografskih numera, na satiričan način govori o Americi iz vremena burnih dvadesetih godina prošlog veka. Priča počinje kada neostvarena muzička glumica i pevačica Roksi Hart, koja sanja o uspehu na čikaškim pozornicama, ubija svog ljubavnika. U zatvoru sreće svog idola- slavnu Velmu Keli. Njih dve ne prezaju ni od čega da bi stigle do cilja u čemu im pomaže izrazito kurumpirani advokat Bili Flin…

Sama priča je istinita: ona je nastala onda kada je reporterka ”Čikago tribjuna”, Morin Votniken, dobila ekskluzivno pravo na intervju sa striptizetom koja je ubila svog ljubavnika. Na temelju tog intervjua, novinarka je napisala dramski komad ”Čikago”, kao školski zadatak na predmetu dramskog pisanja, Univerziteta u Jejlu. Drama je postavljena na Brodveju 1926. godine, gde je doživela 172 izvođenja, a kasnije je po njoj dva puta snimljen film: prvo nemi (pod nazivom ”Roksi Hart”), a zatim i zvučni sa Džindžer Rodžers u glavnoj ulozi.

Pravu slavu, zapravo, mjuzikl ”Čikago” (koji je postavljen na Brodveju 1975.), doživeo je tek 1996. godine, kada je prema originalnoj Fosijevoj produkciji, ponovo izašao pred publiku. Iduće godine, ovaj mjuzikl osvojio je mnoge nagrade, a, između ostalih, i 6 ”Tonija” (američkog pozorišnog ”Oskara”). I pored ne tako davno snimljenog istoimenog filma holivudske A produkcije (Rene Zelveger, Ketrin Zita Džons i Ričard Gir) nagrađenog sa šest nagrada američke filmske akademije, mjuzikl ”Čikago” se i danas neprekidno igra pred prepunim gledalištem na Brodveju.

BONUS VIDEO: Espreso na probi grupe Fish in Oil - Vojina Knjižica

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.