Omiljeni strip heroj slavi jubilej: Pola veka od premijere „Zagora” na srpskom jeziku (FOTO)
Foto: Promo

NAJAVA

Omiljeni strip heroj slavi jubilej: Pola veka od premijere „Zagora” na srpskom jeziku (FOTO)

Tribina posvećena čuvenom junaku iz Darkvudske šume biće održana u Poletu, u četvrtak 13. septembra od 19h

Objavljeno:

Dana 13. septembra 1968. na svim jugoslovenskim kioscima pojavilo se „Nasilje u Darkvudu“, prva domaća epizoda Zagora. Njegova prva jugoslovenska epizoda nije prva italijanska (ovaj serijal kod nas stigao tek sedam godina nakon premijere u matičnoj zemlji), ali ta „prepreka“ očigledno nije mogla sprečiti uspeh koji je Duh sa Sekirom ostvario na ovim prostorima.

Istog datuma, pedeset godina kasnije, biće objavljen šesti broj nove Zlatne serije i retka Zagorova pustolovina koja se odigrava u periodu koji kanonski datira pre prve epizode, pre nego prvog susreta gospodar Darkvuda sa simpatičnim Meksikancem Čikom. U ovom poduhvatu društvo će mu praviti njegov drugi veliki prijatelj, verni Tonka, poglavica Mohavka.

Novi strip
Novi strip foto: Promo

Vrhunski tandem Bozeli–Dela Monika, predvodnik „novog“ kreativnog tima, podario nam je višestruko nesvakidašnju epizodu. Reč je o originalnom prvom Almanahu pustolovine, stripu koji je davne 1996. označio početak jedne nove bonelijevske izdavačke avanture i kog je izdavač namerno „sačuvao“ za ovu prigodu.

Naslovnu stranu korice B ilustrovao je čuveni Dalibor Talajić, crtač uposlen u Americi i Francuskoj, kome je životna želja oduvek bila da zvanično postane crtač Zagora.

Učesnici Triibine u Poletu su Aleksandar Đukanović, istoričar i pisac knjige "Enciklopedija Zagorijana" i Dušan Mladenović, glavni urednik izdavačke kuće Veseli četvrtak.

Takođe, u saradnji sa kolegama iz Politikinog zabavnika, u broju koji će izaći u petak, na stranicama ovog čuvenog nedeljnika prvi put će se pojaviti Duh sa Sekirom i to sa epizodom u boji.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.