Stigla "Priča o izgubljenoj devojčici", poslednji deo napuljske tetralogije Elene Ferante! (VIDEO)
Foto: Promo, Booka

novo u knjižarama

Stigla "Priča o izgubljenoj devojčici", poslednji deo napuljske tetralogije Elene Ferante! (VIDEO)

Četvorodelna književna senzacija prodata je u preko 6 miliona primeraka širom sveta i prevedena je na više od 30 jezika

Objavljeno:

Izdavačka kuća Booka objavila je upravo roman „Priča o izgubljenoj devojčici“, poslednji deo najvećeg književnog hita u poslednjih 20 godina, napuljske tetralogije započete romanom „Moja genijalna prijateljica“, nastavljene drugim delom „Priča o novom prezimenu“, pa potom i trećim „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“.

Četvorodelna književna senzacija prodata je u preko 6 miliona primeraka širom sveta (od toga 2 miliona u SAD) i prevedena je na više od 30 jezika. U novembru se očekuje prikazivanje tv serije nastale po prvoj knjizi u serijalu i to na stanici HBO koja ju je i producirala u saradnji sa RAI.

Četvrta, završna knjiga u serijalu „Napuljskih priča“ predstavlja grandiozno finale najveće književne sage XXI veka.

Elena i Lila su sada u zrelim godinama i njihovi životi dolaze u fazu ozbiljnih raspleta. Elena se nakon udaje, rađanja deteta i književnog uspeha vratila u Napulj da bi bila sa čovekom koga je oduvek volela. Lila je u međuvremenu postala uspešna preduzetnica što je samo uvlači dublje u svet nepotizma, šovinizma i kriminala koji vladaju njenim delom grada. Iako je čitavog života pokušavala da ga izbegne, ona sada postaje nesporni lider u takvom okruženju i posle mnogo teških godina može da kaže da je konačno uspela.

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem. Elena Ferante je, i to je jedino pouzdano, autor knjiga koje potpisuje. Da li je reč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven. Zato izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela.

U retkim intervjuima putem elektronske pošte, Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju. Prvi tom iz ciklusa „Moja genijalna prijateljica“ objavljen je 2011; godinu dana kasnije drugi, „Priča o novom prezimenu“; 2013. treći deo: „Priča o onome koji beži i koji ostaje“ i naposletku, 2014, „Priča o izgubljenoj devojčici“.

Magazin Time uvrstio je 2016. godine Elenu Ferante među 100 najuticajnijih osoba na svetu.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.